11. ČAnsonfest u Kastvu Datum objave: 20.08.2015.

11. ČAnsonfest u Kastvu

Pozivamo vas na 11. Festival čakavske šansone – ČAnsonfest – 28.8. u Kastvu.

Na ovogodišnjem ČAnsonfestu izvest će se 20 novih skladbi pristiglih na natječaj, a izvodit će ih: Damir Kedžo, Mario Lipovšek Battifiaca, Vivien Galletta, Milka Čakarun Lenac, Daniel Načinović, duet Davor Grgurić i Duško Jeličić, duet Nevia Rigutto i Francesco Squarcia, Joso Butorac, Vesna Nežić – Ružić, Branko Fućak, grupa Yamas, Igor Brešan, Branko Barbir, Hrvoje Hegedušić, Lado Bartoniček, Dino Antonić, istarski etno band Šćike, Neven Barac, Lucija Rajnović te Danilo Čekada iz Slovenije, čime ovogodišnji Festival poprima i međunarodni karakter.

Najboljima će pripasti nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike.

Festival koji je usmjeren očuvanju čakavštine izražene kroz glazbu i iz godine u godinu bilježi sve veće zanimanje, kako među oduševljenom publikom, tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone.

ČAnsonfest doprinosi čuvanju identiteta primorsko-istarskog podneblja. Uglazbljeno bogato čakavsko pjesničko i glazbeno nasljeđe ovih prostora zaslužuje stati uz bok sličnim manifestacijama – večerima šansona u Zagrebu, Šibeniku ili Krapini. Prisjetimo se velikana čakavske poezije koji su tu djelovali: Vladimir Nazor, Drago Gervais, Ljubo Pavešić ili pak skladatelja Ivana Matetića-Ronjgova, Matka Brajše-Rašana i dugih. Na njihovom tragu djeluju i danas brojni tekstopisci i vrsni glazbenici uobličavajući svoj izraz u moderne forme, koje svakako zaslužuju naziv šansone, ali isto tako zaslužuju manifestaciju koja bi promicala tu jedinstvenost čakavskog pjesništva pretočenog u glazbu.

Ovogodišnji 11. Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2015. i ove se godine održava kao program zatvaranja 24. Kastafskega kulturnega leta - u petak, 28. kolovoza s početkom u 20.30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine. U slučaju lošeg vremena Festival će se održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

HGU Primorsko-goranske županije