17. Festival Grobnička skala Datum objave: 12.11.2015.

17. Festival Grobnička skala

Posjetite proslavljeni festival u Čavlama, 21. studenog od 20.30h! 

Festival Grobnička skala jedinstvena je glazbena manifestacija, ne samo na području Primorsko-goranske županije već u cijeloj Hrvatskoj. Ove će se jeseni održati po 17. put u okviru 23. tromjesečne manifestacije Grobnička jesen.

Od ove godine glazbena suradnja čakavaca i kajkavaca - suradnja dva festivala - Grobničke skale i Kajkavskih popevki!

Festivalom Grobnička skala omogućava se mladim talentiranim pjevačima, starijima od 16 godina, besplatan prijelaz prve stepenice u njihovoj karijeri. Projekt se realizira zajednički s mnogim autorima glazbe i tekstopiscima, koji ususret mjesecu darivanja - prosincu, svoje skladbe daruju još neafirmiranim pjevačima. Od samih početaka, Festival ima snažnu podršku mnogih medija, što je značajno doprinijelo promidžbi ovoga, jedinog u Hrvatskoj, isključivo čakavskog Festivala.

Festival Grobnička skala je zajednički projekt grobničke Čakavske katedre, autora i medijskih pokrovitelja te svih suradnika u aktivnostima tijekom višemjesečnih priprema i provođenja festivalske večeri. 

Žiriranje su organizatori od početka prepustili stručnim osobama iz svijeta glazbe i novinarima. U stručnom ocjenjivačkom žiriju ove će godine biti: poznata umjetnica Radojka Šverko, skladatelj, glazbeni pedagog i dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a Siniša Leopold,
urednik i voditelj glazbenih emisija Drugog programa Hrvatskog radija Zlatko Turkalj te stalni članovi ovoga tijela - direktor Festivala Melodije Istre i Kvarnera Andrej Baša i urednik Glazbene redakcije Radija Rijeke Albert Petrović.

Što se pak tiče glasova publike u dvorani, kao i uvijek do sada, i ove će godine o njima brinuti novinari Novoga lista predvođeni Draženom Herljevićem i Slavicom Mrkić Modrić

Orkestar Festivala Grobnička skala čine glazbenici koji sudjeluju i na drugim hrvatskim festivalima. Prateći vokali su članice vokalne skupine Rivers, a stalni je voditelj festivala Robert Ferlin.

Uz brojne nagrade koje Festival svake godine osigurava, posebna je nagrada najboljem interpretatoru - nastup na slijedećem Festivalu Melodije Istre i Kvarnera
No značajna je novina ovogodišnje Skale još jedna nagrada za najbolju interpretaciju - Festivala kajkavskih popevki u Krapini.

Od ove godine i Krapinski festival osigurava nastup jednom od izvođača Grobničke skale na Festivalu Krapinskih popevki 2016. 

Ovo je ujedno i objava početka suradnje ova dva festivala jer će na Festivalu Grobnička skala 2016. nastupiti jedan izvođač po odabiru Odbora Krapinskog festivala. 

I revijalni dio programa Festivala Grobnička skala je ponešto drugačiji od revijalnih programa ostalih festivala. Nekoć su se u tom dijelu festivalske večeri predstavljali pojedini hrvatski krajevi, raznim glazbeno-scenskim programima, posebice folklornim.
Od 2011. godine u revijalnom dijelu se provodi završnica Kviza znanja "Gdje sam – tko sam", koji se već petu godinu provodi za srednjoškolce i učenike viših razreda osnovnih škola.

Radujemo se vašem dolasku!