45. Barokne večeri Datum objave: 17.09.2015.

45. Barokne večeri

18. rujna, s početkom u 20 sati ministar kulture Berislav Šipuš otvorit će 45. Varaždinske barokne večeri.

Večeri počinju nastupom Le Concert spirituel pod ravnanjem maestra Hervea Niqueta, a na programu su djela M. A. Charpentiera, A.Corellija i G. F. Handela. 

Zemlja partner ovogodišnjih Baroknih večeri je Francuska i dio su festivala Rendez – vous te će publika 45. Varaždinskih baroknih večeri imati priliku upoznati vrsne francuske glazbenike i francusku baroknu ostavštinu.

U varaždinskoj katedrali 19. rujna u 20 sati koncert će održati francuski vokalno-instrumentalni ansambl Les Talens Lyriques s bogatim rasponom skladbi od početka 17. stoljeća do kraja 18. stoljeća s manje poznatim opernim i instrumentalnim skladbama zaboravljene barokne i klasicističke baštine. Vokalni ansambl De Caelis, specijaliziran za izvođenje srednjovjekovnog a capella repertoara, održat će koncert 22. rujna u 19 sati u Uršulinskoj crkvi, dok 23. rujna u 20 sati u crkvi Sv. Nikole nastupaju Les folies françoises oživljavajući glazbom vrijeme Luja XIV, Kralja sunca.

Uz glazbeni program 45. Varaždinskih baroknih večeri, održat će se i niz popratnih festivalskih programa, poput Međunarodnog simpozija o 45. festivalskih godina, u organizaciji zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Koncertnog ureda Varaždin. Varaždinske barokne večeri završit će svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i katedralnog zbora Chorus angelicus pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića 1. listopada 2015. godine u 20 sati u varaždinskoj katedrali.