Duško Jeličić Dule - 50 godina karijere! Datum objave: 25.11.2015.

Duško Jeličić Dule - 50 godina karijere!

Čestitamo prvih 50 "let" glazbene karijere Duška Jeličića – Duleta "Bonace" ( 29.11.1965 – 29.11.2015.)

I tako vreme pasuje.....
Volosko, 29.11.2015. - dvorana Liburnija u 18 sati

Slavljeničke glazbene trenutke povodom 50 godina glazbenog djelovanja Duška Jeličića – Duleta "Bonace", "oca" ČA-vala, "oca" Balinjerade, "nonota" ČA-rocka i Predsjednika HGU PGŽ, provest ćemo na druženju uz njegovu prvu grupu u kojoj je svirao - opatijski Royali, 1965.g. i legendarnu Bonacu s kojom je od 1976.g.

Na svečanosti će Dušku Jeličiću Duletu biti uručena plaketa kojom ga nagrađuje Hrvatska glazbena unija povodom 50 godina glazbenog djelovanja!

Prva postava opatijske Grupe Royali (iz 1965.)
- MILUTIN KINKELA KIKO - bubnjevi
- MILE ČERNIGOJ - ritam gitara
- ALJOŠA KOHUČ - solo gitara
- RANKO OŽBOLT - klavijature
- SLOBODAN POŠČIĆ BOKO - bas gitara (kojeg zamjenjuje Dule)


Više će se plesati,
malo manje sjediti,
a nama će biti drago
sve Vas skupa vidjeti


RADUJEMO SE VAŠEM DOLASKU !


Biografija Duška Jeličića Duleta
 

Duško Jeličić Dule; (r. 12.08. 1946. u Zagrebu), osnivač, tekstopisac i pjevač opatijske ČA – val grupe Bonaca, "otac" ČA-vala , "otac" Balinjerade,"nono" ČA-rocka i rado viđen gost svih događanja Istre i Kvarnera.

Otac Duška Jeličića bio je iz Selca, a majka rođena Zagrepčanka, pa je to glavni razlog što se rodio u Zagrebu, na Trnju. Djetinjstvo je proveo u Splitu, a odrastao je u Opatiji, gdje je postao legenda.

"Sunce v Opatije smiron sveti, kafa se ispijaju va porte i tako vreme pasuje..."

Pjevač osebujna vokala, Duško Jeličić Dule, 50 godina je prisutan na glazbenoj sceni primorskog kraja i nezaobilazno je ime ČA- vala - specifičnog glazbenog izričaja u autorskim skladbama, temeljenim na primorskoj čakavštini.

Cijelu svoju karijeru posvetio je pjesmama o ljudima, ljepotama i simbolima ovog kraja, nikad nije težio nekakvoj velikoj nacionalnoj ili opće poznatoj karijeri koja bi robovala kompromisima. Radije je ostao tu na Liburniji i u svom okruženju stvarao i pjevao na čakavskom jeziku bez obzira na trendove te tako uspio doživjeti glazbeni kontinuitet od 50 godina i postati pravi promotor "domaće besede".

Duško Jeličić je puno više od običnog glazbenika, mnogi se slažu da je prava opatijska glazbena institucija i često se spominje kao jedan od simbola Opatije uz kamelije i djevojku sa Galebom.

Zbog toga što ga cijene, mnogo je glazbenika i starih i mladih s Duletom i njegovom Bonacom rado snimalo i surađivalo: Ivo Robić, Đurđica Barlović, puhački orkestar Lovran, Dražen Turina – Šajeta, Alen Vitasović, Antonio Krištofić, klap...

Od prvog dana sudjeluje u popularnom koncertu HGU PGŽ "Božić je judi" (od 1994. g.), dugogodišnji je sudionik Festivala MIK.

Njegova pjesma "Beli, Cres i Lubenice" najizvođenija je pjesma popularne emisije "Glista" Radio Rijeke na čijoj je top listi bila više od 200 tjedana kontinuirano.

Prva grupa u kojoj je svirao bili su opatijski Royali (1965. g.). Nakon raspada grupe (1968.), osniva "Jučer nestale" s kojima svira do 1976.g.. Tada osniva Bonacu s kojom, do današnjih dana, djeluje u gotovo nepromijenjenom sastavu : Edi Lazarić – klavijature, Silvana Jeličić – vokal, klavijature,Duško Jeličić – vokal.

Bonaca je u velikoj mjeri pridonijela promidžbi opatijskog turizma u zemlji i inozemstvu te postala jedan od njegovih zaštitnih znakova. Tijekom godina rada ostvarili su na stotine nastupa u zemlji i van nje. Značajno je spomenuti i bezbroj humanitarnih nastupa kojima se grupa uvijek rado odaziva, a u biografiji grupe posebno mjesto zauzima i podatak o glazbenom učešću tijekom karnevalskih dana na Liburnijskom području.

Legendarne pjesme "Petrsin i Češanj", "Mačak z Voloskega", "Marija", "Beli,Cres i Lubenice", "Kupil san motorku", "Moji škoji", "Ne reči nikad rogi ribaru", "Ma ča će to mane" nezaobilazne su kad je Dule u pitanju, a kao veliki ljubitelj maškara (osnivač opatijske Balinjerade) piše i maškarane hitove "A ča sada", "Maškare Lovranske" i "Maškarana Cela’j Opatija". Sve pjesme koje je do sada napisao govore o ljepoti življenja primorskog kraja. Napisane su od srca i otkantane z duši. 

Na popisu diskografskih izdanja nalaze se :
Singlice: "Opatijo,Opatijo" (1977.), "Mačak z Voloskega" (1977.)
Albumi: Pod Učkun: Ma va srce si mi ti: 30 let (2008.): Cevul od porta (2012.)

I grupa Bonaca kao i sam Dule za svoj su neumorni rad, na glazbenom i karnevalskom području, nagrađeni brojnim nagradama! Grupa Bonaca nagrađena je: Plaketom HGU-a (2009.), Nagradom grada Opatije (2007.g.), nagradama "Ljubo Pavešić" (2003.,2006.), Beseda 2000. g. i mnoge druge.

Duško Jeličić Dule nagrađen je:
- Nagradom Grada Opatije za područje kulture (2003. g.)
- Nagradom Grada Opatije za životno djelo (2012. g.)
- Nagradom Hrvatske glazbene unije (2015.) povodom 50 godina glazbenog djelovanja
- postao je počasni građanin Lovrana.

Duško Jeličić Predsjednik je HGU-a Primorsko goranske županije, Podružnice Rijeka.