Glazbenici u klupama - "Back to school" Datum objave: 09.03.2016.

Glazbenici u klupama - "Back to school"

Nastavlja se novi edukativni projekt iz HGU Rijeka!

Iz bogate riznice ideja članova HGU PGŽ Podružnice 3 Rijeka, u četvrtak, 10.03.2016. u 18.25 h, u Rijeci, u klupama Prve riječke hrvatske gimnazije, na programu je 3. radionica autora Ivana Pešuta - "Back To School"/"Glazbenici u klupama", 2015./2016.

U srednjoškolske klupe sjeda jazz duo "Alba & Leo".
Ovu zanimljivu vokalno-instrumentalnu kombinaciju čine Alba Nacinovich, diplomirana jazz pjevačica/autorica, i Leo Škec, gitarist bogatog iskustva u raznim glazbenim žanrovima. Kao duo nastupaju od 2007.g., a učenicima će se predstaviti kroz autorsku glazbu i s nekoliko obrada poznatih pjesama izvedenih na njima svojstven način. 

Ovo je treća radionica novopokrenutog edukativnog programa. Prvu radionicu programa "Back To School/Glazbenici u klupama" održao je jazz trio u sastavu Vedran Ružić (kontrabas), Darko Jurković Čarli (gitara) i Tonči Grabušić (bubanj) dok je za drugu radionicu posebno iznenađenje bio Frano Živković, iznimno talentirani jedanaestogodišnji glazbenik koji je gitaru i druge instrumente počeo svirati u dobi od samo dvije godine, a svoj je prvi
samostalni koncert klasične gitare održao u dobi od svega 5 godina. Frano je na oduševljenje okupljenih učenika, predstavio skladbe sa svog autorskog albuma prvijenca "It's a Secret", a s obzirom da je osnovna ideja ovih radionica povratak glazbenika u srednjoškolske klupe, Frano čini nesvakidašnju iznimku jer je, jedini predavač koji još uvijek pohađa osnovnu školu.

Projekt je zamišljen kao dugoročno povezivanje mladih naraštaja s mlađim autorima instrumentalne glazbe.


***

Glazbenici u klupama - Back to school - novi edukativni projekt iz HGU Rijeka:

Program obuhvaća 6 glazbenih radionica u prostorima Prve riječke hrvatske gimnazije kroz tekuću školsku godinu 2015/16.

Slijede radionice :
1. Ivan Pešut – autor projekta "Back To School" i nagrađivani studijski glazbenik, predstavit će
svoju autorsku instrumentalnu glazbu koja će uskoro biti izdana na nosačima zvuka "Sketches & Movie themes" te "Timeline".

2. Zvjezdan Ružić – najperspektivniji jazz pijanist mlađe generacije u Hrvatskoj. U jesen 2015.g. izdaje dugo iščekivani album "The Knightingale Cabare" s autorskim skladbama koje će predstaviti na radionici. Poznat po brojnim suradnjama, član raznih jazz ansambala.

3. Luka Veselinović – nakon brojnih suradnji ovaj vrhunski basist, pohađa jednu od najprestižnijih jazz škola u Bostonu "Berkley college of music" a u Hrvatsku se vraća
sa autorskim skladbama koje se nalaze na CD-u "Magnetic Whale".

4. Chui – vrlo specifičan trio iz Zagreba electro-jazz izričaja koji spaja moderni zvuk s tradicionalnom svirkom. Njihova fuzija stilova posebno se sviđa mlađim naraštajima. Predstavit će skladbe s novog albuma "Third Sun From The Stone".

Umjetnici, sudionici radionica (izuzev tria Chui) su izvorno riječki ili kvarnerski glazbenici koji čine novu riječku i hrvatsku instrumentalnu scenu. Svojim direktnim utjecajem kroz rad sa srednjoškolskim uzrastom postavit će temelje za stvaranje nove publike i inspirirati mlade glazbenike da krenu njihovim stopama. Srednjoškolska dob je dobro vrijeme za osvještavanje spomenutih glazbenih žanrova, što je i misao vodilja ovog programa - stvaranje nove publike koja će pohoditi kulturna događanja ili umjetnika koji će i sami postati kulturno događanje.

Radionice su koncipirane kao intervju prošaran glazbenim brojevima. Učenici kroz razgovor sudjeluju u dinamici radionice. Za tematsku okosnicu izabrana je moderna instrumentalna glazba mladih hrvatskih autora. Instrumentalna glazba ima manju zastupljenost među konzumentima glazbe te je jako bitno njegovati taj izričaj i stimulirati instrumentaliste da pišu i izvode instrumentalnu glazbu, jer nove generacije itekako imaju što ponuditi i pokazati. Predavači ovog zanimljivog ciklusa predstavljaju sebe, svoju glazbu i svoje životne priče s naglaskom na period tijekom srednjoškolske dobi....

Slijedeće školske godine projekt će obuhvatiti više riječkih srednjih škola. U program će se dodatno uključiti i učenici koji se bave audio-vizualnim stvaralaštvom, oni će dokumentirati radionice te će snimljeni materijal služiti kao multimedijska osnova za predstavljanje programa slijedećoj generaciji u novoj školskoj godini.

Zahvaljujući korisnim savjetima i potpori Jadranke Čubrić vrijednost projekta je prepoznala
Hrvatska Glazbena Unija, PGŽ, Podružnica 3 Rijeka, koja je ujedno i pokrovitelj projekta
te Primorsko-goranska županija. Organizacija i realizacija ne bi bila moguća bez suradnje djelatnika Prve riječke hrvatske gimnazije: Jana Sclaunich, ravnateljica, Dragana Franjić, prof. Sabina Saltović, stručni suradnik, psiholog, Dajana Rosatti, prof.

Sve popratne informacije dostupne su na Facebook stranici: Back To School / Glazbenici u klupama PRHG.

HRVATSKA GLAZBENA UNIJA
PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA
Podružnica 3, Rijeka