Grad Rijeka je Europska prijestolnica kulture 2020! Datum objave: 25.03.2016.

Grad Rijeka je Europska prijestolnica kulture 2020!

Čestitamo građanima grada Rijeke i našoj podružnici HGU PGŽ Podružnica 3, Rijeka!

U borbi za ovu prestižnu titulu, u drugom krugu natjecanja, Rijeka je nadmašila Pulu, Osijek i Dubrovnik, i pokazala da je spremna u idućih nekoliko godina, pa i u budućoj perspektivi, razvoj grada temeljiti na najširem području kulture Grad Rijeka izabran je za hrvatsku Europsku prijestolnicu kulture 2020.! 

Nakon dvije godine selekcije, ova prestižna titula Rijeci je dodijeljena za program "Luka raznolikosti" – PORT OF DIVERSITY, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Vijest je objavio Steve Green, predsjednik stručnog povjerenstva Europske komisije.

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka izabralo je Rijeku pošto je u proteklome tjednu obišlo
četiri grada uvrštena u drugi natječajni krug – uz Rijeku, to su još bili Pula, Osijek i Dubrovnik.
"Ta se odluka ne temelji na naslijeđu i povijesti, već na planovima za budući život grada", kazao je objavljujući odluku na konferenciji za novinare u Muzeju Mimari u Zagrebu, predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture 2020. Steve Green iz Europske komisije.

Istaknuo je kako se, iako je Rijeka, kao i svi ostali gradovi koji su ušli u drugi natječajni krug, ispunila sve zadane kriterije, odluka povjerenstva u procjenjivanju predloženih programa gradova nije temeljila samo na programima koje su pripremili za 2020. godinu već i na sve ono što imaju namjeru ostvariti i u godinama nakon što ponesu titulu Europske prijestolnice kulture. 

"Ključ je međunarodna dimenzija programa te titule, ona ispunjava i prožima svaku poru života…  To smo promatrali i tražili. Naglasak nije bio samo na umjetnosti već na tome kako umjetnost i kultura služe i gradu i zemlji i Europi i njihovim građanima", napomenuo je Green.

FORZA FIUME!! Čestitamo!