In memoriam: Davor Lorković (1936. - 2016.) Datum objave: 13.12.2016.

In memoriam: Davor Lorković (1936. - 2016.)

Poštovane kolege i prijatelji, obavještavamo vas da je preminuo pijanist, harmonikaš, voditelj orkestra, skladatelj i aranžer - jazz usmjerenja, g. Davor Lorković.

Rođen je u Pakracu 10.5.1936. godine, jedan je od osnivača (uz Željka Rikera) i dugogodišnji voditelj BIG BANDA PULA koji djeluje u sastavu udruge Puhački orkestar grada Pule. Njegova se maštovitost, kreativnost, spretnost i veliko znanje ogleda u svakoj autorskoj skladbi i aranžmanu, a najviše u samom sviranju, u harmonijama koje odabire, u zadivljujućim solističkim improvizacijama. Svirajući cijeli život, nije se umorio, a sam za sebe znao je kazati da ne samo da još uvijek svira, nego je i dalje sve bolji.

Kao član HGU, 2002. godine dobitnik je Nagrade Status, kao jazz harmonikaš, u kategoriji "Udaraljke i ostali raznorodni instrumenti", a 2011. godine dobitnik je posebnog priznanja HGU za sveukupni doprinos jazz glazbi, u povodu 75-te godine života.

Pod njegovim umjetničkim vodstvom, Big Band Pula repertoarski je usmjeren jazz standardima, najviše iz razdoblja swinga, te latin jazzu. Neizostavne su i Lorkovićeve autorske kompozicije, kao što su "Day Of", "Edens Monotony", "Cafe Cream", "Winter In My Room" i druge. Pulski Big Band bilježi brojne koncerte po cijeloj Istri, gostovanja u Dalmaciji, imao je više radijskih snimanja te prijenos koncerta uživo na 1. programu Hrvatskog radija. Uz orkestar su nastupali brojni renomirani hrvatski, pa i inozemni vokalni i instrumentalni solisti. Neki od njih su: Zdenka Kovačiček, Damir Dičić, Davor Križić, Josip Grah, Saša Nestorović, Arsen Ereš, Peter Soave, itd... U okviru ovog ansambla djeluju i manji sastavi, kao što su jazz kvintet, jazz nonet, kvatret flauta Swinging Flutes, a u zadnje tri godine i Evergrin kvartet. Za sve je ove sastave aranžmane pisao upravo Davor Lorković. Tu su i suradnici pulskog Big Banda - uspješni vokalni kvartet Misty - koji se također mogu pohvaliti da je Lorković pisao i za njih. Lorkovićeve skladbe i aranžmane s radošću je izvodio i pulski Salonski orkestar, kao i Revijski orkestar Pula.

Kako čitamo u Jazz enciklopediji, proslavljeni Boško Petrović karijeru je započeo u Kvartetu Davora Lorkovića. A Lorkovića je njegov beskompromisni glazbeni put vodio od Zagreba i Sarajeva, preko Njemačke, do Pule i Istre. Aranžirao je i snimao skladbe za radio postaje, svirao s brojnim poznatim solistima, održao nebrojene nastupe u zemlji i inozemstvu. Potpuno posvećen glazbi, nekonvencionalan i neukalupljen, o svemu navedenom nema sačuvanih snimaka. Do 1996. godina i razdoblja Big Banda Pula pod njegovim vodstvom, kada postaje očita fascinacija mladih pulskih glazbenika - članova Puhačkog orkestra grada Pule - Davorom Lorkovićem i njegovom glazbom, jazzom.

Upravo uz Lorkovića i/ili u pulskom Big Bandu prve su korake u svijetu jazza učinili brojni pulski jazzeri srednje i mlađe generacije, od kojih je više njih svoje znanje nastavilo obogaćivati na sveučilištima diljem Europe. Među njima i sadašnji voditelj, trubač Branko Sterpin - koji je jazz akademiju završio u Grazu, a također je poput Lorkovića dobitnik Nagrade Status. Tu su i Nenad Mirt (kontrabas), Igor Mihovilović - Mile (gitara), Miron Hauser (trombon), Petar Bazdanović (kontrabas), Adriano Bernobić, Marco Quaranttoto, Dušan Kranjc (bubnjevi). Ne zaboravimo vokalne soliste Ivonu Fabris, Snježanu Demarin, Jenny Brković, Kristinu Klarić, Mateja Ocvirka, Valtera Ilića.

Davor Lorković je svojim autoritetom, znanjem, iskustvom, a istovremeno i skromnošću potaknuo, usmjerio i prenio mlađoj generaciji najviše što se može - ne samo teoriju, već pristup glazbi, način života kroz nju, ukratko – ljubav. Mnogi od tih mlađih glazbenika su danas studenti na raznim sveučilištima diljem Europe, te smješteni u orkestrima poput HRT-a, HGM i sl., stoga se Davor Lorković smatra ocem mlađe generacije, i uopće svega što je na ovim prostorima nastalo povezano sa jazzom. Tijekom života kroz glazbena putovanja po Europi put ga je naveo u životno pristanište - Pulu. Zahvaljujući Davoru Lorkoviću, Pula i Istra mogu se pohvaliti mladom jazz generacijom koja zna i spremna je prenijeti to znanje uz ljubav prema glazbi dalje, nekim budućim naraštajima.
 

Posljednji ispraćaj Davora Lorkovića bio je 13.12.2016. godine u 14:30 sati na Gradskom groblju u Puli.

Počivao u miru.