Istraživanje o kvaliteti života glazbenika Datum objave: 05.11.2015.

Istraživanje o kvaliteti života glazbenika

U suradnji sa Hrvatskom glazbenom unijom Podružnicom Split, 2014. godine provedeno je istraživanje o kvaliteti života glazbenika.

Znanstveni rad osmislile su i provele u djelo studentica Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu Tea Gutović te doc.dr.sc. Ina Reić Ercegovac i izv.prof.dr.sc. Renata Relja.

U istraživanju je sudjelovalo 100 članova splitske podružnice Hrvatske glazbene unije s mjestom stanovanja u Splitu i užoj okolici. Cilj istraživanja bio je odrediti životni standard glazbenika te njihovo zadovoljstvo životom i radom u glazbenoj industriji. Proučavajući glazbenike u Splitu kao posebnu društvenu grupu u kontekstu tranzicije i promjena na hrvatskom tržištu rada, istraživačice su metodom ankete ispitivale objektivne i subjektivne indikatore kvalitete života.

Istraživanje je pokazalo kako je glazba za više od polovine ispitanih glavni i najveći izvor prihoda, te kako samom radu u industriji najčešće ne prethodi glazbeno obrazovanje. Također, subjektivno zadovoljstvo životom, unatoč fleksibilnim i promjenjivim uvjetima rada u glazbi, na visokoj je razini među glazbenicima. Ističe se pokazatelj povjerenja glazbenika u splitsku podružnicu HGU koju ispitanici stavljaju na vrh institucija po vlastitu stupnju povjerenja.

Rezultati istraživanja prezentirani su u okviru konferencije Interdisciplinary Social Sciences održane od 11.-14.lipnja 2015. u Splitu. Kompletan rad pod nazivom Life Quality of Professional Musicians in Split County na engleskom jeziku je objavljen u The International Journal of Interdisciplinary Cultural Studies, vol.10, br.4, a dostupan je online na linku http://ijicst.cgpublisher.com/