Nagrada za životno djelo Ivanu Pavačiću Datum objave: 19.04.2016.

Nagrada za životno djelo Ivanu Pavačiću

Predstavnici Primorsko-goranske županije uručili su nagradu za životno djelo glazbeniku i melografu Ivanu Pavačiću!

Dobitnik Nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo za 2015. godinu je istaknuti glazbenik - sopac i melograf s otoka Krka, Ivan Pavačić- Jecalićev, kojem je nagrada dodijeljena za izniman doprinos u promicanju tradicijske glazbe Hrvatskog primorja.

Čuvar glazbene baštine - Ivan Pavačić rođen je 1936. u Gostinjcu (Dobrinj, otok Krk), član je Hrvatske glazbene unije PGŽ Podružnice 3 Rijeka. Neumorni glazbeni pedagog, Ivan Pavačić godinama vodi škole svirke sopela na otoku Krku. Iako je po struci bliži graditeljstvu i arhitekturi, ljubav za tradiciju i kulturu otoka Krka i Hrvatskog primorja ono je što ga ispunjava.

Od 1962. sustavno prikuplja građu nematerijalne kulturne baštine: narodne pjesme i plesove iz svakoga kutka otoka Krka te ih precizno i strpljivo bilježi i to onako kako ih izvorno "sopu i kantaju" otočani srednjega i starijeg naraštaja. Objavio je šest jedinstvenih radova (knjiga) s notnim zapisima, a 2015. i melografiju duhovnoga sadržaja - Staroslavenska misa.

Voditelj je i učitelj u školama sopaca i školama pučkoga kanta koje djeluju u Dubašnici, Njivicama, Dobrinju, Vrbniku i Baški. Zaslužan je i za organizaciju natjecanja sopaca u Pinezićima gdje mladi sopci i kanturi svake godine pokazuju svoja glazbena znanja i vještine.

Dugogodišnji je suradnik Hrvatskog radija i Radija otok Krk u emisijama o pučkoj glazbi,
čakavskom govoru i običajima. Uredio je i snimio CD i DVD albume s pučkom glazbom
otoka Krka i dobrinjskom Staroslavenskom misom.

Nagrada za životno djelo Ivanu Pavačiću uručena je na svečanoj sjednici Skupštine
povodom Dana Županije (14.travnja 2016.), a iznosi 12 prosječnih neto plaća zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnoj godini.



HRVATSKA GLAZBENA UNIJA
PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA
Podružnica 3, Rijeka