Objavljene nominacije za 24. Porin! Datum objave: 17.02.2017.

Objavljene nominacije za 24. Porin!

Porinovi glasači odabrali najbolje, a nominirani za glazbenu nagradu su...

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Matis Absolute Loungeu objavljeni su finalisti 24. izdanja Glazbene nagrade Porin. Biračko tijelo je tako u prvom krugu glasovanja odabralo po tri izvođača i skladbe, odnosno njih pet u kategorijama za Album i Pjesmu godine, a favorite su birali u 33 kategorije.

Prema glasovima struke najviše nominacija osvojio je album "Familija" Olivera i Gibonnija. Od ukupno 12 nominacija, njih pet, Oliver i Gibonni osvojili su za Album godine, Najbolji album pop glazbe, Najbolju vokalnu suradnju za pjesmu Sreća, produkciju i snimku dok je skladba Gdje to piše? koju izvodi Oliver Dragojević osvojila četiri nominacije, a skladba Udica, u izvedbi Gibonnija, tri. Slijedi ih Matija Dedić s pet nominacija. Dedić je za album "Matija svira Arsena - Live in ZKM" dobio dvije nominacije kao i za "Fortune smiles" zajedno sa Šimunom Matišićem, a jednu je dobio s Bow VS Plectrumom u kategoriji Najbolje izvedbe jazz glazbe. Pet nominacija u kategorijama klasične glazbe osvojio je Cantus Ansambl za album "Cantus live(s) - 15 godina Cantus Ansambla". Po četiri nominacije dobili su Detour, Elemental, Mia Dimšić, Zagrebačka filharmonija i dirigent Pavle Dešpalj te Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Let 3 imaju tri nominacije kao i Bow VS Plectrum, a album riječkih rokera "Angela Merkel ...." nominiran je i u kategoriji za Album godine gdje su mu konkurencija Detour, Oliver & Gibonni, Elemental i Sara Renar. Renar je ujedno osvojila dvije nominacije za album "Tišina", a isto toliko dobili su Massimo, Igor Geržina, Parni Valjak, Damir Kedžo i Antonela Doko, koja je između ostalog nominirana za Najbolju žensku vokalnu izvedbu s Josipom Lisac i Dariom Hodnik kao i za Najboljeg novog izvođača gdje joj konkuriraju Mario Petreković i Zrinka Posavec.

U jednoj od najatraktivnijih kategorija Pjesma godine, gdje se vodila i najoštrija konkurencija najviše glasova dobili su Massimo s pjesmom 1000 ljudi, Nina Badrić sa singlom Dani i godine, Gibonni i Udica, Zaljubila sam se od Detoura te Mia Dimšić i Život nije siv. U kategoriji Najboljeg albuma zabavne glazbe nominacije su dobili Tereza Kesovija, Hrvoje Hegedušić i Jelena Rozga, a Jacques Houdek ove je godine, uz prokušane majstore tamburaške glazbe Šimu Jovanovca i Sinišu Leopolda, nominiran za Najbolji album tamburaške glazbe.

Što se tiče Najboljeg instrumentalnog albuma (izvan klasične i jazz glazbe) gdje je također porastao broj prijava u odnosu na lani, nominaciju su dobili Bow VS Plectrum i Igor Geržina, koji su ujedno nominirani i za Najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) te Jurica Leikauff.

Najviše prijava kao i proteklih godina bilo je u kategoriji Pjesma godine za koju je prijavljeno 236 skladbi, dok su za Album godine prijavljena 83 albuma, što samo govori da je pred Porinovim glasačima bio težak zadatak odabrati one najbolje. Upravni odbor Porina posebno je razveselio novostečeni značaj i odaziv u instrumentalnim kategorijama iz kojih je lani proizašao i Album godine "Matija svira Arsena".

Finaliste glazbene nagrade na ceremoniji proglašenja nominacija predstavilo je tridesetak prezentera, među kojima su bili mnogi glazbenici, radijski i televizijski voditelji, a dobitnici u svakoj od 33 kategorije bit će poznati na finalnoj dodjeli 17. ožujka u splitskoj Spaladium Areni. Tko će sve osvojiti Porinove statue odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasovanja kada će morati izabrati najbolje od najboljih. 

Sve nominirane pogledajte ovdje: NOMINACIJE 2017

Sve informacije i novosti o Porinu možete pratiti na službenoj stranici te na društvenim mrežama:

Službena stranica: www.porin.org
Facebook: facebook.com/PorinHR
Twitter: twitter.com/porinhr
Instagram: instagram.com/porinhr
YouTube: youtube.com/user/porinhr/videos