Prijava prijedloga za Nagradu Status 2016. Datum objave: 20.03.2016.

Prijava prijedloga za Nagradu Status 2016.

Kreću prijave za Status 2016.! Prijavite se!

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini.

Uz kategorije pop, rock, zabavna i narodna glazba, od 1998. uvedene su kategorije za jazz instrumentaliste. U znak sjećanja na prerano preminuloga predsjednika HGU-a, proslavljenog jazz gitarista i višestrukog dobitnika Nagrade Status Damira Dičića, od 2006. kategorija jazz glazbe - Električna gitara nosi njegovo ime.

Ove godine organiziramo jubilarnu 20. dodjelu Nagrade Status, pod nazivom Status 2016. a prema Pravilniku nagrade potrebno je prikupiti dovoljan broj prijava za svaku kategoriju, minimalno pet prijava, a kategorije su kako slijedi:

ZABAVNA, POP- ROCK i URBANA GLAZBA:

Kategorija br. 1 - Električna/akustična gitara
Kategorija br. 2 - Bas gitara
Kategorija br. 3 - Klavijature
Kategorija br. 4 - Bubnjevi
Kategorija br. 5 - Puhača glazbala
Kategorija br. 6 - Ostala glazbala

NARODNA i ETNO GLAZBA:

Kategorija br. 1 - Tambura
Kategorija br. 2 - Ostala glazbala

JAZZ GLAZBA:

Kategorija br. 1 - Saksofon
Kategorija br. 2 - Truba
Kategorija br. 3 - Električna Gitara - nagrada "Damir Dičić"
Kategorija br. 4 - Klavir
Kategorija br. 5 - Kontrabas/Bas gitara
Kategorija br. 6 – Bubnjevi
Kategorija br. 7 – Trombon
Kategorija br. 8 – Ostala glazbala

Za Nagradu Status mogu biti predloženi instrumentalisti - članovi HGU, kao i članovi drugih glazbenih udruga, ali i svi drugi glazbenici – punoljetni državljani Republike Hrvatske, instrumentalisti čije su izvedbe snimljene, ili ostvarene i dokumentirane, te objavljene u Hrvatskoj unutar izborne godine (1. siječnja - 31. prosinca). Pod ostvarenom izvedbom se podrazumijevaju sva izdanja, bez obzira na konfiguraciju/nosač zvuka i slike na kojima se nalaze, radijske i TV emisije, objave na internet stranicama za digitalnu distribuciju i prodaju glazbe (Bandcamp, CD baby, Soundcloud...), kao i objave koje se nalaze na popularnim internet socijalnim mrežama (Facebook, YouTube, Vimeo...).

Prijava prijedloga za Nagradu Status 2016. traje do 11.4.2016. (ponedjeljak) do 10h, te molimo da iste prijavljujete putem obrasca na web stranici Nagrade Status.


Procedura rada komisije i glasanja je slijedeća:
Na temelju liste pristiglih prijedloga, komisija tajnim glasanjem izabire tri finalista, i zatim najboljega među njima - dobitnika Nagrade Status u odabranoj kategoriji. Izbor od tri finalista u svakoj kategoriji biti će javno objavljen na web stranici nagrade Status, a pobjednici po kategorijama biti će javno proglašeni na samoj dodjeli nagrade, u Rijeci 25. travnja 2016.

Svake godine HGU na završnoj svečanosti dodjeljuje i posebna PRIZNANJA HGU zaslužnim pojedincima, grupama i ustanovama. Nagrada Status od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba, a od 2010. pokroviteljstvu se pridružuje Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija.

Završna priredba ovogodišnje dodjele Nagrade Status,jubilarna 20-ta dodjela po redu, održat će se u Rijeci 25. travnja 2016. godine, u Pogonu kulture.

Vezano za sva dodatna objašnjenja i pitanja možete nas kontaktirati putem e-maila nagrada.status@hgu.hr. Detaljnije informacije o samoj svečanoj dodjeli ovogodišnje Nagrade Status i dobitnicima posebnih plaketa objavit ćemo uskoro u službenim priopćenjima Hgu, te putem službene web stranice Nagrade Status.

Prijedloge mogu slati svi redovni članovi HGU. Temeljem odluke Predsjedništva HGU, na sjednici održanoj 19.3.2013. odlučeno je da procedura glasanja i odluke o najboljima u pojedinim kategorijama bude u nadležnosti posebnih stručnih komisija, čiji sastav odobrava Predsjedništvo HGU, a koju čine javno poznati i priznati glazbenici, članovi HGU.