Prijave za Porin 2016.! Datum objave: 11.11.2015.

Prijave za Porin 2016.!

Pred nama je 23. Porin i vrijeme je za prijave!

Odlukom Upravnog odbora Porina, 23. Porin upravo počinje, i to procedurom prijava kandidata za nagrade, a mi vas ovim putem pozivamo na sudjelovanje.

Željeli bismo vas izvijestiti o nekim malim promjenama i dodacima nakon većih promjena koje smo izvršili lani, i koje su pozdravljene od struke i javnosti.

Važna je promjena roka prijava – svi radovi objavljeni u prvih 11 mjeseci 2015. godine prijavit će se do 8.12.2015. Ukoliko neki izdavač ili umjetnik želi ući u ovu izbornu godinu s radovima objavljenim u 12. mjesecu 2015., može te radove (iz 12. mjeseca) prijaviti do 8.1.2016.

Primijetit ćete i to da je otvorena jedna nova kategorija, "Pop-folklorna glazba". Porin je obvezan čuvati kategorije izvorne narodne glazbe, pogotovo obzirom na činjenicu da je izvorna klapska glazba zaštićena u UNESCO-u, ali registrira činjenicu da na sceni živi i razvija se suvremena inačica, naročito klapske i tamburaške glazbe, u kojoj se pojavljuje pop ritam-sekcija, i moderna produkcija i aranžnmani, pa je otvorena ova kategorija kako bi bismo im otvorili prostor u Porinu, a zadržali pritom "izvorne" kategorije.

Kategorija "Najbolji aranžman", izrazito stručna kategorija dobila je dodatak u određenju, a zajedno s još dvije kategorije, "produkcija" i "snimka" dobit će i posebno glasačko tijelo.

Neke kategorije, koje su izuzetno za Porin 2015. bile spojene uslijed malog broja prijava, a spadaju u izvorne kategorije Porina, opet su samostalne.

U kategoriji "Glazba za djecu" ove godine mogu se natjecati albumi iz 2014. i 2015., kako je i navješteno lanjskom odlukom UO Porina. Također, radovi koji u kategoriji "Vokalna suradnja" nisu bili prijavljeni lani, mogu se iznimno natjecati i ove godine.

I ove godine natjecanje za Porin odvija se isključivo u kategorijama domaćih izdanja, s tim da će se u tim kategorijama moći natjecati i ona strana izdanja koja se nalaze u legalnoj distribuciji u Republici Hrvatskoj, a na kojima je glavni izvođač hrvatski državljanin. Za Porin se, kao i do sada, mogu natjecati i snimke ili izdanja koja su objavljena isključivo digitalno, pod uvjetom da je snimka ili izdanje u legalnoj distribuciji na internetu, te da zadovoljava minimalne profesionalne produkcijske standarde.

Podsjećamo da po odluci donesenoj lani, uz diskografske kuće, snimke i izdanja za Porin mogu prijavljivati i autori, izvođači, novinari i glazbene institucije!

Ukoliko želite prijaviti kandidate za nagradu, naljubaznije molimo da se javite na e-mail adresu Porina!

Kao i uvijek do sada, Upravni odbor Porina imenovat će stručne komisije koje će pregledati sve pristigle prijedloge, te će na osnovi realne ponude, odnosno zaključaka komisije, Upravni odbor donijeti konačnu odluku o broju kategorija, kao i o prihvaćanju te razvrstavanju prijedloga u kategorije.

Dostavljamo vam poveznice gdje možete pročitati:
- Pravilnik o prijavama izdanja za Porin 2016.
- Pravilnik Glazbene nagrade Porin
- Porin 2016. - opis kategorija