Priopćenje HGU DJ Sekcije Datum objave: 16.01.2018.

Priopćenje HGU DJ Sekcije

U 2018. nastavljaju se pregovori sa HDS ZAMP-om oko izmjene pravilnika o “DJ LICENCAMA”

Sukladno najavama, novoizabrano vodstvo HGU DJ sekcije je tijekom prosinca 2017. započelo pregovarati s HDS ZAMP-om oko izmjena Pravilnika o privremenom umnožavanju i reproduciranju djela, a u svrhu DJ nastupa. Za pojašnjenje – ovaj je Pravilnik kolokvijalno poznat kao Pravilnik o “DJ licencama”.

Suprotno prvobitnom optimizmu da bi takav, izmijenjeni Pravilnik, mogao postati valjan već od 01.01.2018., pregovori oko nekih ključnih odredbi ipak nisu dovršeni u roku. Prema priopćenju iz HDS ZAMP-a, otegotna okolnost je i činjenica da su zahtjevi za izdavanje godišnjih licenci za 2018. već počeli pristizati na njihovu adresu. Stoga, kako ne bi ometali procedure izdavanja licenci i zakinuli sve one koji svoje licence žele imati 01.01. u 00:00 h, donijeli smo odluku o odgodi pregovora za siječanj 2018.

Vjerujemo kako je, u ovoj fazi, odluka o nastavku pregovora bila bolja od prihvaćanja polovičnog rješenja, osobito zato što naši prijedlozi izmjena uvelike mijenjaju dosadašnji sustav i procedure te samim time zahtijevaju podrobniju analizu za koju, trenutno i očito, nije bilo dovoljno vremena.

Činjenica da nismo dovršili pregovore u zamišljenom roku ne znači da pozivamo kolege na bojkot “DJ licenci” u sadašnjem obliku no ni ne znači da ih podržavamo. Status quo ove odredbe se nastavlja, a opredjeljenje prema istoj za sada ostavljamo na individualnu procjenu.

HGU DJ Sekcija i njezin stručni tim svakako će se tijekom 2018. nastojati izboriti za interese i bolje uvjete poslovanja za sve hrvatske DJ-e, ali i uspješno privesti pregovore kraju. 

Želimo sve najbolje u novoj 2018. i hvala svima na suradnji i podršci!

Stručni tim HGU DJ sekcije