Priopćenje za javnost Skupštine HGU-a Datum objave: 03.06.2015.

Priopćenje za javnost Skupštine HGU-a

Na Skupštini HGU-a održanoj 2.6.2015., članovi Skupštine usvojili su tekst Priopćenja. Više detalja pročitajte u nastavku!

Hrvatska diskografska udruga (HDU) izašla je u javnost s dopisom pod nazivom "Deklaracija o zaštiti digitalnog tržišta hrvatske glazbe", u kojem upozorava na mogućnost povlačenja digitalnih servisa iz Hrvatske, ukoliko glazbenici započnu s naplatom svojih prava na internetu.

Naravno da je diskografima u interesu zauzeti se deklaracijom za digitalnu prodaju glazbe, jer oni su trenutno jedini koji od te prodaje imaju izravnu financijsku korist!

Prema jednom istraživanju objavljenom u Francuskoj, od 9,99 eura koliko stoji Premium pretplata za „streaming“ servis Spotify, svi glavni izvođači, na svim snimkama koje preslušate tijekom mjeseca, u prosjeku međusobno dijele tek nešto više od 40 centi! Prateći glazbenici ne dobivaju ništa.

Ukupno autorima i izvođačima pripada okvirno oko 1,40 euro, što znači da razni posrednici dijele preostalih 8.59 eura. I to u digitalnoj eri, kad bi trošak "posredovanja" između kreativaca i krajnjeg korisnika (slušatelja glazbe), zbog razvoja tehnologije, trebao biti najniži u povijesti.

Apsolutno je neprihvatljivo da na internetskom tržištu velike profite djele Internet provideri, glazbeni servisi i diskografi, a da glazbenicima Internet bude samo kanal za promociju.

Mi želimo razvoj digitalnog tržišta glazbe, ali uz poštene uvjete za autore i izvođače, koji su svojom kreativnošću izgradili i diskografiju, i kompletnu glazbenu industriju, a sada svojim kreativnim sadržajem gradimo i Internet, kao najveću industriju u povijesti svijeta.

Mi ne tražimo porast cijena glazbenih servisa za slušatelje, već da se prihod s digitalnog tržišta pravedno preraspodjeli, u korist glazbenika.

Digitalno tržište na kojem kreativci uopće ne zarađuju, ili zarađuju mrvice s bogatog stola, nas zaista ne zanima.

Utoliko će svi naši napori biti usmjereni u razvoj drugačijeg i pravednijeg digitalnog tržišta, na kojem će kreativci biti na vrhu, a ne na samom dnu hranidbenog lanca.

Priopćenje Predsjedništva članstvu HGU možete pročitati na linku

Priopćenje Predsjedništva članstvu HGU


U Zagrebu, 3. lipnja 2015g.
S poštovanjem,
Skupština Hrvatske glazbene unije