Prva radionica projekta "Back to school" Datum objave: 10.12.2015.

Prva radionica projekta "Back to school"

Četvrtak, 10.12.2015. u Rijeci, u klupama Prve riječke hrvatske gimnazije, pod vodstvom Ivana Pešuta.

U klupe Prve radionice sjedaju: kontrabasist Vedran Ružić uz Darka Jurkovića Čarlija na gitari i Tončija Grabušića na bubnjevima. Projekt je zamišljen kao dugoročno povezivanje mladih naraštaja s mlađim autorima instrumentalne glazbe.

Program obuhvaća 6 glazbenih radionica u prostorima Prve riječke hrvatske gimnazije kroz tekuću školsku godinu 2015./16.

Radionice će držati vrsni glazbenici/autori (sa svojim ansamblima):

1. Ivan Pešut – autor projekta "Back To School" i nagrađivani studijski glazbenik,predstavit će svoju autorsku instrumentalnu glazbu koja će uskoro biti izdana na nosačima zvuka "Sketches & Movie themes" te "Timeline".

2. Zvjezdan Ružić – najperspektivniji jazz pijanist mlađe generacije u Hrvatskoj. U jesen 2015.g. izdaje dugo iščekivani album "The Knightingale Cabare" s autorskim skladbama koje će predstaviti na radionici. Poznat po brojnim suradnjama, član raznih jazz ansambala.

3. Luka Veselinović – nakon brojnih suradnji ovaj vrhunski basist, pohađa jednu od najprestižnijih jazz škola u Bostonu "Berkley college of music" a u Hrvatsku se vraća s autorskim skladbama koje se nalaze na CD-u "Magnetic Whale". 

4. Vedran Ružić – kontrabasist i likovni umjetnik poznat po svojim energičnim nastupima. Nedavno je objavio svoj autorski album prvijenac "Night Speaking".

5. Alba & Leo – jedini izuzetak od isključivo instrumentalnog programa, je ovaj poznati riječki duo na gitari i vokalu. Razlog je jazz pjevačica Alba Nachinovich koja specifičnim vokalnim bojama nadilazi kategoriju vokalnog izričaja.

6. Chui – vrlo specifičan trio iz Zagreba electro-jazz izričaja koji spaja moderni zvuk s tradicionalnom svirkom. Njihova fuzija stilova posebno se sviđa mlađim naraštajima. Predstavit će skladbe s novog albuma "Third Sun From The Stone".

7.Frano Živković - iznimno talentirani 11-godišnji fingerstyle gitarist koji već od pete godine oduševljava ljubitelje gitare. Ove godine objavio je svoj album prvijenac "It's a Secret".


Svi spomenuti umjetnici (izuzev tria Chui) su izvorno riječki ili kvarnerski glazbenici koji čine novu riječku i hrvatsku instrumentalnu scenu te će svojim direktnim utjecajem kroz rad sa srednjoškolskim uzrastom postaviti temelj za stvaranje nove publike i inspirirati mlade glazbenike da krenu njihovim stopama.

Srednjoškolska dob je dobro vrijeme za osvještavanje spomenutih glazbenih žanrova, što je i misao vodilja ovog programa - stvaranje nove publike koja će pohoditi kulturna događanja ili umjetnika koji će i sami postati kulturno događanje.

Radionice su koncipirane kao intervju prošaran glazbenim brojevima. Učenici će kroz razgovor sami sudjelovati u dinamici radionice te interaktivno sudjelovati u programu. Za tematsku okosnicu izabrana je moderna instrumentalna glazba mladih hrvatskih autora. 

Instrumentalna glazba ima mnogo manju zastupljenost među konzumentima glazbe te je jako bitno njegovati taj izričaj, te stimulirati instrumentaliste da pišu i izvode instrumentalnu glazbu, jer nove generacije itekako imaju što ponuditi i pokazati.

Predavači će predstaviti sebe, svoju glazbu i svoje životne priče s naglaskom na period tijekom srednjoškolske dobi. 

Slijedeće školske godine projekt će obuhvatiti više riječkih srednjih škola. U program će dodatno biti uključeni i učenici koji se bave audio-vizualnim stvaralaštvom, oni će dokumentirati radionice te će snimljeni materijal služiti kao multimedijska osnova za predstavljanje programa slijedećoj generaciji u novoj školskoj godini.