Sting dobitnik Porina za posebna dostignuća u glazbi Datum objave: 19.07.2017.

Sting dobitnik Porina za posebna dostignuća u glazbi

Odlukom Upravnog odbora Porina legendarnom će engleskom glazbeniku na koncertu koji će se održati 26. srpnja 2017. u pulskoj Areni biti dodijeljena nagrada Porin za posebna dostignuća u glazbi. 

Posebna veza ovog umjetnika i Hrvatske traje već desetljećima, a uoči četvrtog nastupa pred domaćom publikom Predsjednik Upravnog odbora Porina, ugledni hrvatski glazbenik Neven Frangeš, uručit će Stingu prepoznatljivu kamenu statuetu.

 “Veselim se što je Sting ponovno u Areni, a nazočio sam i na koncertu prije dvadesetak godina. Sting pripada onoj posebnoj i povlaštenoj grupi umjetnika koji se vode vlastitim talentom, idejama i visokim mjerilima, a pritom uspijevaju komunicirati s najširom publikom. I kao autor i kao izvođač zauzima savim posebno mjesto u pop glazbi. U njegovim projektima sudjelovali su uvijek ponajbolji glazbenici, a cijeniti treba i njegove široke obzore i izlete prema jazzu i klasici. Izuzetno poštujem njegov rad i predaja Porina kojeg je Stingu za sva njegova iznimna dostugnuća dodijelio Upravni odbor Porina bit će mi veliko profesionalno i osobno zadovoljstvo“– izjavio je Neven Frangeš, Predsjednik Upravnog odbora Porina.

Porin Special Merit Award dodjeljuje se istaknutim stranim umjetnicima za posebna dostignuća u pojedinim glazbenim područjima. Prije Stinga ovu su nagradu dobili i osnivač benda Pink Floyd, Roger Waters, autor, producent te frontmen benda Bijelo dugme, Goran Bregović, blues gitarist Johnny Winter, bivši pjevač Sex Pistolsa John Lyndon te jazz zvijezde Arturo Sandoval, francuski violinist Jean-Luc Ponty, Ron Carter i Lee Konitz.

Posjećamo, Sting ove godine obilježava 40 godina od dolaska na svjetsku rock scenu s grupom The Police, a dolaskom u Pulu s novim albumom i nedavnom nominacijom za nagradu Oscar u kategoriji najbolje filmske pjesme, pokazuje da su mu aktualni uspjesi draži od prošlosti. Stingu će se na pulskoj pozornici pridružiti i njegov sin, svestrani glazbenik Joe Sumner, a priliku da svijetu predstavi svoje hitove dobio je i domaći pop rock bend Buđenje.

Turneja 57th & 9th započela je početkom veljače, a slavni glazbenik na njoj predstavlja novi istoimeni album na kojem je pokazao svoju raznolikost u stilovima glazbe i pisanju tekstova. Na turneji će mu se pridružiti i tročlani bend uključujući i njegovog dugogodišnjeg gitarista Dominica Millera, bubnjara Josha Freesea te gitarista Rufusa Millera. Nakon Europskog dijela turneje Sting se seli u Centralnu i Južnu Ameriku te Aziju, a onda se ponovo vraća u Europu na dogovorene nastupe na odabranim ljetnim festivalima.


O STINGU:

Kompozitor, tekstopisac, glumac, autor i aktivist rođen u Engleskoj, u Newcastleu. Osnovao je bend The Police, zajedno sa Stewartom Copelandom i Andyjem Summersom u Londonu, kamo se preselio 1977. godine. Bend The Police izdao je pet albuma te osvojio šest nagrada Grammy i dvije nagrade Brits, a 2003. godine uvršten je u The Rock and Roll Hall of Fame.

Kao jedan od najprepoznatljivijih solo glazbenika, Sting je, uz spomenute, osvojio još deset nagrada Grammy, dvije nagrade Brits, nagradu Zlatni globus, tri nominacije za Oscara, nominaciju za nagradu TONY, nagradu stoljeća Billboard Magazina te nagradu za osobu godine MusiCares 2004. godine. Sting je uvršten u Songwriters Hall of Fame, primio je priznanje Kennedy Center Honors u prosincu 2014. godine te je nedavno dobio priznanje The American Music Award of Merit. Tijekom cijele svoje karijere, prodao je više od 100 milijuna albuma kao član benda The Police i tijekom solo karijere.

Stingova podrška mnogim humanitarnim organizacijama poput Rainforest Fund, Amnesty International i Live Aid zrcali njegovu strast za glazbom. Zajedno sa svojom suprugom Trudie Styler, Sting je osnovao udrugu Rainforest Fund 1989. godine kako bi zaštitio prašume kao i domoroce koji tamo žive. Zajedno su održali 17 dobrotvornih koncerata kako bi prikupili sredstva i povećali svjesnost za ugrožene dijelove planete, a već je najavljen i sljdeći koncert 14. prosinca u Carnegie Hallu. Od svojih početaka, Rainforest Fund proširio se na mrežu povezanih organizacija koje djeluju u više od 20 država na tri kontinenta.


Službena stranica: www.porin.org
Facebook: facebook.com/PorinHR
Twitter: twitter.com/porinhr
Instagram: instagram.com/porinhr
YouTube: youtube.com/user/porinhr/videos