Sud presudio: Deezer nelegalno distribuira glazbu! Datum objave: 20.04.2016.

Sud presudio: Deezer nelegalno distribuira glazbu!

Dobre vijesti stižu iz Mađarske!

Nakon što je prije skoro godinu dana Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), u ime gotovo 7000 svojih članova, pokrenula sudsku tužbu protiv Hrvatskog Telekoma i Deezera zbog neovlaštene distribucije snimaka hrvatskih glazbenika na internetu, dobre vijesti za izvođače stižu iz Mađarske. Naime, prije nekoliko dana donesena je prvostupanjska presuda u skoro identičnom postupku, koji je protiv Deezera pokrenula tamošnja organizacija za kolektivnu zaštitu izvođačkih prava (EJI), mađarski pandan HUZIP-u.

Sudski postupak započeo je još 2012. godine, kad je Deezer odbio plaćati EJI-u naknadu koja pripada izvođačima, tvrdeći da su sva izvođačka prava regulirana ugovorom koji je Deezer sklopio s diskografskim kućama, te da je plaćanjem naknada diskografima Deezer ispunio sve svoje obveze i prema izvođačima. Sud je utvrdio da velika većina izvođača koji su ovlastili EJI za zaštitu njihovih prava na internetu nisu nikada ugovorom prenijeli ta prava na diskografske kuće, pa slijedom navedenog diskografi nisu ni mogli sklopiti ugovor s Deezerom u ime tih izvođača. Mađarski sud je presudio i da je Deezer dužan platiti EJI naknadu za izvođače unatrag, od početka funkcioniranja ovog servisa u toj zemlji.

Izjavu u povodu ove informacije dao je Nikša Bratoš, Predsjednik HGU i član Odbora za glazbu HUZIP-a: "To je jako dobra i ohrabrujuća vijest za glazbenike. Internet je već preko deset godina jedini ozbiljan kanal distribucije glazbe, u tom se poslu obrće ogroman novac i razni posrednici ostvaruju profit, a na kraju do glazbenika ne dolazi ništa, ili skoro ništa. Ovo jedan vrlo važan korak na putu da se konačno urede naša prava na internetu".

Voditelj pravne službe HUZIP-a, Mario Kapetanić, izjavio je: "HUZIP je donio odluku da pokrene sudski postupak protiv Hrvatskog telekoma i Deezera tek kad su iscrpljene sve mogućnosti pregovora, a sigurno se ne bismo upustili u jedan takav proces, protiv dvije moćne multinacionalne kompanije, da nismo bili uvjereni da su pravni argumenti na našoj strani. Ova presuda iz Mađarske je utoliko samo potvrda da smo ispravno postupili, a s obzirom da su slučajevi u mnogočemu identični, vjerujemo da i zaključci hrvatskog suda neće moći biti puno drukčiji".