Sve što trebate znati o 24. dodjeli Glazbene nagrade Porin Datum objave: 15.03.2017.

Sve što trebate znati o 24. dodjeli Glazbene nagrade Porin

Kako bi sve bilo spremno za završnu svečanu dodjelu Glazbene nagrade Porin, u Spaladium Areni već se uvelike priprema raskošna pozornica na kojoj će biti dodijeljene nagrade najboljima, a nastupit će i neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene. Dodjela nagrada se prvi put u Splitu održala prije tri godine, a svečanost se nakon Športskog centra Gripe vraća u najveću splitsku dvoranu. Ukoliko želite detaljnije znati što će se događati i kako će izgledati velebna pozornica 17. ožujka u Splitu, pročitajte Porinov vodič kroz veliko finale.

Kada i gdje će se održati 24. dodjela Glazbene nagrade Porin?
Glazbena nagrada Porin po treći put se dodjeljuje u Splitu, a održat će se 17. ožujka u Spaladium Areni.
Ukoliko ne možete prisustvovati dodjeli Porina u Splitu, završnu svečanost pogledajte i poslušajte u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije te u programu Hrvatskog radija s početkom u 20 sati.

Kada počinje predprijenos i što je to?
Predprijenos je svečana dodjela nagrade Porin u kategorijama izvan izravnog TV prijenosa. Predprijenos ovogodišnje svečane dodjele Porina, koji će obuhvatiti nagrade u većini kategorija, održat će se 17. ožujka u Spaladium Areni s početkom u 17:45 sati.

Tko su voditelji ovogodišnjeg Porina?
Voditelji ovogodišnjeg Porina su uigrani voditeljski par, Iva Šulentić i Ivan Vukušić.

Tko je ove godine nominiran za ovu prestižnu glazbenu nagradu?
Sve nominirane pogledajte ovdje: NOMINACIJE 2017

A tko su dobitnici…
Ljubitelji glazbe morat će se strpiti do 17. ožujka kada će biti poznati dobitnici u 33 kategorije. Statuu, ovisno o kategoriji, osvaja onaj izvođač, autor, glazbeni producent, tonski snimatelj, autor/urednik/programski urednik izdanja ili skladba - koji su dobili najviše glasova struke.
Porinovi glasači, njih više od 1000, favorite su birali u dva kruga glasovanja.

Tko su redatelj i scenograf Porina?
Redatelj Porina je kazališni i filmski redatelj Mario Kovač, a za scenografiju je zaslužan Miroslav Hrg. U Spaladium Areni priprema se kružna pozornica veličine 500 četvornih metara, koja se sastoji od centralnog stagea, tzv. pop stagea, gdje će nastupati solisti, zatim od rock bine od stotinjak četvornih metara, te lijeve bine na kojoj će biti orkestar.
U sredini će se nalaziti pista u obliku stiliziranog nosača gramofonske igle koja vodi do centralne kružne pozicije na kojoj će se dobitnicima uručivati statue Porina. Isto tako, na pozornici će biti oko 400 “kvadrata” LED ekrana te do 400 rasvjetnih tijela.
Zbog veličanstvene scenografije Porin je zamišljen kao zabavno događanje gdje će se zajednički dobro provesti i publika i glazbenici.

Tko će sve nastupiti na dodjeli glazbene nagrade?
Na završnoj večeri nastupit će neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene. Na raskošnoj pozornici Spaladium Arene tako će nastupiti: Oliver, Gibonni, Nina Badrić, Jelena Rozga, Let 3, Jacques Houdek i Tamburaški orkestar Krunoslava Dražića, Damir Kedžo i Zsa Zsa, Detour, Mia Dimšić, Antonela Doko, Zrinka Posavec, Singrlice, instrumentalni All Star Band (Bow vs Plectrum, Igor Geržina, Elvis Stanić, Šimun Matišić, Miro Kadoić, Vedran Ružić, Joe Kaplowitz i Branimir Gazdik) te Gradski zbor Brodosplit.

Tko su prezenteri na finalnoj večeri?
Prestižne statue nagrađenima uručit će mnoge osobe iz javnog i društvenog života čija imena se još drže u tajnosti.

Tko sve može prisustvovati dodjeli Porina?
Porin je otvoren i za publiku – zato svi oni koji vole hrvatsku glazbu svoje omiljene glazbenike mogu doći pogledati 17. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.
Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se kupiti na blagajni Spaladium Arene, svim prodajnim mjestima Adriaticketa ili online na www.adriaticket.com

Porin u brojkama
Ove godine zabilježen je i veći broj prijava, pogotovo za kategoriju Pjesma godine, što samo potvrđuje činjenicu da je Porin i dalje središnji događaj naše glazbene scene. U prvom krugu glasovanja glazbena zajednica je od 1724 prijave u 33 kategorije izabrala po tri skladbe, izvođača ili albuma, osim za kategorije Album godine i Pjesma godine gdje su birali njih pet. Radi se o dvije najprestižnije i najatraktivnije kategorije u kojima je velika konkurencija, te će se na taj način predstaviti javnosti veći broj najkvalitetnijih radova.
Najviše prijava bilo je u kategoriji Pjesma godine za koju je prijavljeno 236 skladbi, 61 više nego lani, dok je za Album godine prijavljeno 83 albuma, što samo govori da je pred Porinovim glasačima bio težak zadatak odabrati one najbolje. Upravni odbor Porina posebno je razveselio novostečeni značaj i odaziv u instrumentalnim kategorijama iz kojih je lani proizašao i Album godine. 

Sve ostale informacije i novosti o Porinu možete pratiti na službenoj stranici te na društvenim mrežama:

Službena stranica: www.porin.org
Facebook: facebook.com/PorinHR
Twitter: twitter.com/porinhr
Instagram: instagram.com/porinhr
YouTube: youtube.com/user/porinhr/videos