Veliki uspjeh Klape Kastav Datum objave: 09.08.2015.

Veliki uspjeh Klape Kastav

Muška klapa "Kastav" osvojila prvu nagradu u kategoriji folklora na
11. međunarodnom natjecanju zborova "The Singing World"
 

Vrijednu nagradu klapa je osvojila dvanestominutnim klasičnim klapskim repertoarom - izveli su: "Lozu u škripu" Rajimira Kraljevića, "'Vo je naša zemja" Mojimira Čačije i "Šijavicu" Dušana Šarca. Zahvaljujući tom plasmanu, nastupili su i u velikom finalu, u kojemu su se za Grand prix Festivala natjecali pobjednici svih deset natjecateljskih kategorija.

Svoj nastup u koncertnoj dvorani "State Capella", klapa je posvetila istarskojljestvici, folkloru Istre i Hrvatskog primorja, pa su otpjevali skladbu "Bilo vavek veselo" Ivana Matetića-Ronjgova. Klapa "Kastav" u Rusiji je ostvarila još jedan vrlo vrijedan rezultat: osvojili su drugu nagradu u natjecateljskoj kategoriji vokalnih ansambla. Održali su i dva cjelovečernja koncerta, te dva nastupa na ceremonijama otvaranja i zatvaranja tog uglednog međunarodnog zborskog festivala.

Na natjecanju su sudjelovala 44 zbora iz 12 zemalja: Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Izraela, Kine, Latvije, Slovačke, Rumunjske, Rusije, Turske i Velike Britanije. Muška klapa "Kastav", pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, bila je jedini predstavnik Hrvatske na festivalu i natjecanju u Sankt-Peterburgu, koje se održavalo od 31. srpnja do 5. kolovoza. Financijski su im to omogućili: Grad Kastav, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija.