HGU SESSIONS: 20.5.2019. Maja Rivić, glas in situ - besplatna glazbena radionica Datum objave: 19.05.2019.

HGU SESSIONS: 20.5.2019. Maja Rivić, glas in situ - besplatna glazbena radionica

Pozivamo vas na besplatnu glazbenu radionicu "Glas in situ" u Mesničkoj 12, u Zagrebu, u KCM-u (Kulturnom centru Mesnička) koju ovaj put predvodi Maja Rivić!

Besplatne glazbene radionice se održavaju u KCM Kulturnom centru Mesnička (Mesnička 12), u Zagrebu, od ožujka do lipnja 2019.

- namijenjeno srednjoškolcima, studentima, i glazbenicima svih profila
- ponedjeljkom od 18 do 20h, 12 tjedana za redom
- predavači: istaknuti i priznati hrvatski glazbeni izvođači jazz, fusion i rock glazbe


Glas in situ

Kratki sadržaj radionice:
glas je apstrahirano mjesto susreta tijela i duha, sjećanja na prošlost i vizije budućnosti. Glas je dualne, čestično-valne prirode, u kojoj čestica kreira val života, i omogućava prostor i vrijeme zarona, spoznaje i poleta. Glas kao jedan od najpolivalentnijih agenata ljudske materijalno-duhovne zbilje, istovremeno je čvrst, labilan, izvor, trag, medij, prevoditelj, stvaratelj. Radionica je namijenjena svim pjevačkim razinama, te će biti interaktivnog karaktera. Cilj radionice je osvještavanje, otkrivanje i/ili razvijanje glasovnih i muzičkih sposobnosti, a što može poslužiti kao priprema za nastup, audiciju, snimanje te nedvojbeno poboljšanje kvalitete života, zabavu. U prvom dijelu koncipirana je kao "sat pjevanja", tijekom kojeg voditeljica predstavlja odabrane vokalne koncepte i vježbe te njihovu primjenu.

Neki od pojmova o kojima će biti riječ:
- Pravilno disanje i postura
- Fonacija, rezonancija i projekcija
- Artikulacija, intonacija, kvaliteta tona
- Vokalni registar
- Boja glasa, ekspresivnost, dinamika
- Fleksibilnost, fraziranje
- Vibrato i drugi ornamenti
- Mjera, ritam, melodija, forma
- Psiho-emotivne varijable

U drugom dijelu radionice upustit ćemo se u kolektivnu "ad hoc" kreaciju vokalnog aranžmana odabrane pjesme, uz pomoć nekih glazbenih alata (vokalnog suglasja, višeglasja, kanona, kontrapunkta, perkusativnog korištenja glasa, improvizacije, s fleksibilnim vokalnim ulogama itd.). Pritom ćemo pokušati primijeniti neke od prethodno naučenih koncepata, mehanizama.


Maja Rivić - umjetnička biografija
Maja Rivić završila je jazz i suvremeno pjevanje, i aranžiranje na Sveučilištu Middlesex u Londonu. Tamo postaje članicom novoosnovanog Mimika ansambla Maka Murtića, koji tijekom godina postaje prepoznatljiv na londonskoj sceni, kao jedan od najavangardnijih sastava, unikatnog glazbenog izričaja. S Mimikom intenzivno nastupa po značajnim Londonskim klubovima kao što su: Vortex, Forge, RichMix; pojavljuje se na festivalima kao što su: Londonski Jazz Festival, Love Supreme i Latitude te na radio postajama poput BBC-ja i Jazz FM-a. Tijekom studija, učila je pod mentorstvom renomiranih glazbenika, kao što su: M. Armstrong, S. Wallace i T. Kerr te pohađa masterclass-ove kod G. Enriqueza, M. Camila i G. Rozenthulera. Pohađala je jazz jamove, družeći se i muzicirajući s brojnim jazz i world glazbenicima; vodila glazbene radionice i davala privatne lekcije iz pjevanja. Surađivala je s platformom Nonclassical G. Prokofieva, sa suvremeno-klasičnim Riot Ensemble-om, s Grand Union Orkestrom T. Haynesa, gdje nastupa uz saksofonista T. Kofija, trubača E. C. Deppu, tablista Y. Ali Khana.

Paralelno s londonskim životom, surađivala je i s Jazz Orkestrom HRT-a, s kojim je izvodila kompozicije Maka Murtića za projekt Europske Radijske Unije (Studio Bajsić, 2014.) i za Projekt Novih Skladbi (MSU, 2016.), te je s njima snimila studijski album Murtićevih kompozicija.

Maja se, osim pjevanjem, bavi kompozicijom, aranžiranjem i glazbenom edukacijom. Od kraja 2016. živi i radi u Zagrebu gdje djeluje u slijedećim ansamblima: Mimika Orchestra (world/jazz/art), MILK (free improv poetry heartcore quartet), Maja Rivić Septet (autorske impresionističke jazz kompozicije/aranžmani), Maja's Jazz Enthusiasm (jazz standardi uz najbolje jazz glazbenike zagrebačke scene), Živa Voda (rezident mjesečni program na kojem istoimeni kolektiv u klubu Vinyl, na osebujan način interpretira glazbu drugih zanimljivih domaćih i stranih autora), Jungle Roots Orchestra (swing i jungle jazz), i dr.

Sudjelovala je u performativnim impro projektima slovenskog bubnjara i skladatelja D. Hocevara na Ljubljanskom Jazz Festivalu (2017.) i na Impronedjeljcima u SC-u (2018.) te u projektu Obetavno: Last Dance, suvremenog plesača/koreografa L. Abramovicija i slovenskog kontrabasiste T. Groma na performansu u Močvari. S braćom Sinkauz sudjelovala je na koncertima velikog impro kolektiva austrijskih i hrvatskih improvizatora StiCri Orchestra u Puli (Rojc) i u Zagrebu (KSET).

Ove ak. godine upisala je diplomski studij iz Novih medija na Likovnoj akademiji u Zagrebu te se zanima i za instalaciju, performans i ostale multi-disciplinarne situacije. Također, diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu te se kao freelancer povremeno bavi grafičkim dizajnom.

Diskografija:
- 2012. Mimika Orchestra – From Scratch to Structure (World Local Records, London, UK) – vokal
- 2015. Mimika Orchestra – A Place Glowing a Brilliant Red (World Local Records, London, UK) – glavni vokal
- 2015. Mak Murtić & Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije feat. Maja Rivić & Anabela Barić - Antarctica and Other Destinations (World Local Records, London, UK) – glavni vokal
- 2018. Mimika Orchestra – Divinities of the Earth and the Waters (PDV Records, Zagreb, HR) – glavni vokal
- 2018. Rokambol – Sam (Mast Produkcija, Zagreb, HR) - gostujući vokal na pjesmi Vrtimo pedale