In memoriam: Marcel Lino Dević (1954. - 2015.) Datum objave: 10.12.2015.

In memoriam: Marcel Lino Dević (1954. - 2015.)

Zadesila nas je tužna vijest o preranom odlasku još jednog hrvatskog glazbenog umjetnika - kompozitora i instrumentalista Marcela Line Devića, koji nas je iznenada napustio u ponedjeljak 7. prosinca 2015. u 62. godini života, nakon kratke i teške bolesti.

Lino Dević je na počecima profesionalne karijere svirao kontrabas u Akademskom Big Bandu, koji je vodio prof. Stanko Selak, a bio je i član čuvenog fussion sastava Toranj 77, osnivača i vođe benda - saksofoniste Željka Kovačevića. Svira i u prvoj postavi Zagrebačkog Dixieland Ansambla. Nastupao je sa mnogim poznatim glazbenicima i glazbenim sastavima - navedimo neke od njih: Zdenka Kovačiček & Vanja Lisak Trio, Dražen Boić Trio, Gruber i Prijatelji, itd... Pratio je mnoge glazbene zvijezde na turnejama po bivšem SSSR-u, a treba spomenuti i njegov angažman, zajedno sa Željkom Kovačevićem, u pratećem sastavu čuvenog američkog glazbenika Trini Lopeza.

Autorski glazbeni pečat ostavio je u radu sa vlastitim glazbenim sastavima, kao što su LD Experience i Lino Dević Etno Jazz Band, a poznati su i jam sessioni koje je vodio devedesetih godina prošlog stoljeća, u Grand Slam klubu u Staroj Vlaškoj ulici u Zagrebu, gdje je prodefilirala cijela jedna nova generacija zagrebačkih jazz glazbenika, poput Krune Levačića, Maria Igreca, Tamare Obrovac, Borisa Beštaka, Mate Matišića, Ivana Kapeca, i drugih. Imao je svoj prepoznatljivi zvuk, na bas gitari bez pragova tzv. fretless basu, koji je znalački i virtuozno svirao - kao prateći glazbenik, ali i kao istaknuti solist.

Tijekom godina bio je član Hrvatske glazbene unije - HGU, Hrvatskog društva komornih i orkestralnih umjetnika - HUOKU, a kao jazz izvođač član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika - HZSU.

Počivao u miru.

Kćerka i sin Line Devića - Vedrana i Tin, pozivaju Linekove prijatelje, kolege, i poštovaoce da dođu na zajedničko druženje i komemoraciju, u ponedjeljak 14.12.2015. u 20h, Gornji grad, 
ugostiteljski objekt Pod starim krovovima, Basaričekova 9, Zagreb
.