Završeno je 5. Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo Datum objave: 02.10.2016.

Završeno je 5. Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Završeno je 5. Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo i ocjenjivački sud proglasio je najbolje mlade glazbenike, ovogodišnje dobitnike nagrada.

Od prvog Natjecanja Papandopulo 2012. svake se godine prijavljuje sve veći broj sudionika tako da ih je ove godine prijavljeno čak 59, što ukazuje ne samo na povećan interes mladih glazbenika, već i sve veći broj onih koji mogu zadovoljiti izuzetno visoke kriterije koje je Natjecanje postavilo.

I ovogodišnji kandidati pokazali su iznimno visok stupanj pripremljenosti, muzikalnosti i samopouzdanja te su ovom prigodom dokazali da bez sumnje mogu biti hrvatski glazbeni predstavnici u svijetu, budući da je program postavljen tako da na njega uspješno mogu odgovoriti doista samo oni najbolji.

Natjecanje se održalo u tri izlučna kruga, a najbolja 3 natjecatelja koja su se plasirala u finale dobivaju Novčane nagrade:

- nagrada u iznosu od 5.000,00 kuna
- nagrada u iznosu od 10.000,00 kuna
- nagrada u iznosu od 15.000,00 kuna
Uz to dodjeljuje se i posebna Nagrada HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u protuvrijednosti od 500 EUR-a.

Svi prvonagrađeni nastupit će na Svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom mo Tončija Bilića u ponedjeljak, 24. listopada u KDVL s početkom u 19,30 sati.

Članovi ocjenjivačkog suda 5. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo za kategoriju Saksofon su: Dragan Sremec (predsjednik), Saša Nestorović, Tomislav Žužak, Gordan Tudor, Miha Rogina (Slovenija)

Nagrađeni u kategoriji saksofon su:
- Goran Jurković 1. nagrada
- Lovro Merčep 2. nagrada
- Luka Prelas 3. nagrada

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je LOVRO MERČEP za izvedbu djela Krešimira Seletkovića: Portreti, za alt saksofon

Žiri u kategoriji Flauta: Tamara Coha-Mandić (predsjednica), Marina Novak, Renata Penezić, Jan Ostry (Češka), Matej Zupan (Slovenija)

Nagrađeni u kategoriji flauta su:
- Ana Batinica 1. nagrada
- Dijana Bistrović 2. nagrada
- Ivana Mišić 3. nagrada

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobiva DIJANA BISTROVIĆ za izvedbu djela Brune Bjelinskog: Dona Cupidis, sonata za flautu.


Žiri u kategoriji Viola: Milan Čunko, Wladimir Kossjanenko, Krešimir Pustički, Zlatko Stahuljak, Ante Živković (predsjednik)

Nagrađeni u kategoriji viola su:
- Dagmar Korbar 2. nagrada
- Magda Scaramuca 2. nagrada
- Tajana Škorić 3. nagrada

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobila je TAJANA ŠKORIĆ za izvedbu djela Borisa Papandopula: Sonata za violu i klavir

Žiri u kategoriji Klarinet: Davorin Brozić, Radovan Cavallin, Davor Reba, Željko Milić, Milko Pravdić (predsjednik)

Nagrađeni u kategoriji klarineta su:
- Abdul-Aziz Hussein 1. nagrada
- Benjamin Jagec 3. nagrada
- Marko Zavišić 3. nagrada

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je ABDUL-AZIZ HUSSEIN za izvedbu djela Tene Ivane Borić: A-D-H-D za klarinet solo

Žiri u kategoriji Violina: Goran Končar, Anđelko Krpan, Tonko Ninić (predsjednik), Leonid Sorokow, Zlatko Stahuljak

Nagrađeni u kategoriji violine su:
- Katarina Kutnar 1. nagrada
- Martin Krpan 2. nagrada
- Zvonimir Krpan 3. nagrada
- Anamarija Milić 3. nagrada

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora dobiva KATARINA KUTNAR za izvedbu djela Borisa Papandopula: Monolog za violinu solo.

(fotografija: Dinko Bažulić)