Nagrada STATUS

Nagrada STATUS

Nagrada HGU-a za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja

Nagrada STATUS

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status za najbolje instrumentaliste u protekloj godini. Naziv Nagrade nastao je iz naziva glasila Hrvatske glazbene unije "Status" koji su dali Dražen Buhin i Paolo Sfeci. Prva dodjela održana je 27. veljače 1997. u hotelu Sheraton, a otvaranjem kluba hrvatskih glazbenika – SAX! (1999.) dodjela se preselila u taj prostor. Godine 2006. nagrada je održana u sklopu Sajma glazbe na zagrebačkom velesajmu, a od 2007. - 2009. godine održavala se u zagrebačkom klubu Boogaloo.

2010. godine po prvi puta Nagrada se "seli" van Zagreba u Rijeku zahvaljujući Tajniku HGU Podružnice 3 Rijeka, gđi. Jadranki Čubrić. Dodjela Nagrada Status 2010. održana je u Stereo Dvorani.

Uz kategoriju pop, rock, zabavna i narodna glazba od 1998. uvedena je kategorija za jazz instrumentaliste. 2004. kategoriji pop-rock pridodan je naziv urbana kategorija, a sukladno produkciji i izdanjima koje su pod tim nazivom svoje mjesto našle i u Diskografskoj nagradi Porin. Za Nagradu Status mogu biti predloženi instrumentalisti - redovni članovi HGU - koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja i/ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača, a od 2011. godine i instrumentalisti koji su u 2010. godini objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju/nosač na kojima se nalaze. Pod ostvarenom izvedbom smatra se bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta.

Svake godine dodjeljuju se i posebne "Zlatne plakete" zaslužnim pojedincima i ustanovama. Do sada je nagrađeno više od 60 instrumentalista, te podijeljeno više od 50 Zlatnih plaketa.

Tijekom godina dodjela pomoć pri realizaciji nagrade dali su nam mnogi, a izdavajamo slijedeće: Art Centar-Mega Muzika, T.M.S. - Final Copy, Huoku, Hrvatski Katolički Radio, Hrvatski Radio - Radio Rijeka, POSLuH, RCF Centar, RiTv, Trapan Vina, Vina Kos-Jurišić i drugi.

Nagrada "Status" od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH.
 Prema Pravilniku nagrade potrebno je prikupiti dovoljan broj prijava za svaku kategoriju, minimalno pet prijava, a kategorije su kako slijedi:

ZABAVNA, POP- ROCK i URBANA GLAZBA:
• Kategorija br. 1 - Električna/akustična gitara
• Kategorija br. 2 - Bas gitara
• Kategorija br. 3 - Klavijature
• Kategorija br. 4 - Bubnjevi
• Kategorija br. 5 - Puhača glazbala
• Kategorija br. 6 - Ostala glazbala

NARODNA i ETNO GLAZBA:
• Kategorija br. 1 - Tambura
• Kategorija br. 2 - Ostala glazbala

JAZZ GLAZBA:
• Kategorija br. 1 - Saksofon
• Kategorija br. 2 - Truba
• Kategorija br. 3 - Električna Gitara - nagrada "Damir Dičić"
• Kategorija br. 4 - Klavir
• Kategorija br. 5 - Kontrabas/Bas gitara
• Kategorija br. 6 – Bubnjevi
• Kategorija br. 7 – Trombon
• Kategorija br. 8 – Ostala glazbala

Za Nagradu Status mogu biti predloženi instrumentalisti - članovi HGU, kao i članovi drugih glazbenih udruga, ali i svi drugi glazbenici – punoljetni državljani Republike Hrvatske, instrumentalisti čije su izvedbe snimljene, ili ostvarene i dokumentirane, te objavljene u Hrvatskoj unutar izborne godine (1. siječnja - 31. prosinca). Pod ostvarenom izvedbom se podrazumijevaju sva izdanja, bez obzira na konfiguraciju/nosač zvuka i slike na kojima se nalaze, radijske i TV emisije, objave na internet stranicama za digitalnu distribuciju i prodaju glazbe (Bandcamp, CD baby, Soundcloud...), kao i objave koje se nalaze na popularnim internet socijalnim mrežama (Facebook, YouTube, Vimeo...).

Temeljem odluke Predsjedništva HGU, na sjednici održanoj 19.3.2013. odlučeno je da procedura glasanja i odluke o najboljima u pojedinim kategorijama bude u nadležnosti posebnih stručnih komisija, čiji sastav odobrava Predsjedništvo HGU, a koju čine javno poznati i priznati glazbenici, članovi HGU.

Procedura rada komisije i glasanja je slijedeća:
Na temelju liste pristiglih prijedloga, komisija tajnim glasanjem izabire tri finalista, i zatim najboljega među njima - dobitnika Nagrade Status u odabranoj kategoriji. Izbor od tri finalista u svakoj kategoriji biti će javno objavljen na web stranici nagrade Status, a pobjednici po kategorijama biti će javno proglašeni na samoj dodjeli nagrade.

Vezano za sva dodatna objašnjenja i pitanja možete nas kontaktirati putem e-maila nagrada.status@hgu.hr.