Predsjednik HGU-aDražen Baljak - biografija
 

Dražen Baljak - biografija

Rođen 1.10.1977. u Rijeci.

U istom gradu završio osnovnu školu i šestogodišnji tečaj klasične gitare i teorije glazbe pri Radničkom Sveučilištu u Rijeci, te potom upisao i završio Jezičnu Gimnaziju Eugena Kumičića u Opatiji.

Po maturi upisuje studij Hrvatskog jezika i književnosti te Engleskog jezika i književnosti na Filozofskom Fakultetu u Rijeci. Na fakultetu nakon odslušane 4 godine ne diplomira zbog tad već nagomilanih profesionalnih obveza u glazbi te službeno ostaje apsolventom Filozofskog Fakulteta.

Glazbenu karijeru rock gitarista gradi od 1993. kada se prvi put javno pojavljuje kao izvođač na Ri Rocku s grupom Unlogic Skill u kojoj je autor glazbe i s kojom još kao tinejdžer bilježi stotine koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji kao i dva dugosvirajuća albumska izdanja. Član je treće generacije glazbenika Ri-Vala te 1997. sudjeluje u stvaranju i snimanju himne riječke mladeži „Ajmo Rijeka“.

1999. godine pridružuje se kultnoj riječkoj rock grupi Let 3 s kojom ostaje do danas koncertirajući diljem Hrvatske, regije i Europe i sudjelujući u stvaranju i snimanju svih studijskih i live albuma do danas, kao i u radu na predstavi„Kiklop“. Za sve je navedeno nagrađivan brojnim glazbenim nagradama i priznanjima kao što su: „Porin“, „Crni Mačak“ , „Zlatna Kugla“ te "Nagrada Grada Rijeke“. 2023. je s grupom Let 3 pobijedio na Dori - natjecanju hrvatske pjesme za pjesmu Evrovizije te zapaženo nastupio na Eurosongu u Liverpoolu. Gitarist je i u mnogim manje poznatim rock i alter sastavima od kojih izdvajamo Mr.Lee &IvaneSky, Mlat i Ministranti.
Pod pseudonimom Boo Dale iznimno uspješno još od 2001. djeluje i na hrvatskoj elektroničkoj glazbenoj sceni. 2021. je to djelovanje okrunio pokretanjem nacionalne neovisne novinarske nagrade za elektroničku glazbu - Elector.

Poznati je riječki promotor urbane kulture i organizator brojnih koncerata i drugih glazbenih događanja od kojih je sigurno najpoznatiji Hartera festival kojeg je bio dio od početka pa sve do 2014. godine.

U riječkoj je HGU podružnici aktivan od 2008. kad postaje i član Izvršnog Odbora HGU Rijeka.
Dva je mandata bio dopredsjednik Hrvatske Glazbene Unije te član Glavnog Odbora HGU.
Od 2015. je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a član je i upravnih odbora HUZIP-a, Porina i Unisona.

Od lipnja 2022. je Predsjednik Hrvatske glazbene unije, a od rujna 2022. je suosnivač i Predsjednik Ureda za izvoz hrvatske glazbe (We Move Music Croatia) kao i jedan od organizatora prvog hrvatskog showcase festivala i glazbene konferencije SHIP u Šibeniku.