33. smotra Sopaca otoka Krka Datum objave: 02.07.2021.

33. smotra Sopaca otoka Krka

33. smotra sopaca otoka Krka, PINEZIĆI - subota, 03.07.2021.

"Velike sopele svire već miljare lit,
kroza nje govore glasi naših starih od davne davnine,
kamogod se krenemo oni gredu s nami,
glasi crlene zemlje i krasa, glasi domovine"

Mate Balota

Unatoč teškoj protekloj „covid godini“ i trenutnim ograničenjima, sopci, kanturi i ljubitelji sopnje i kanta, okupit će se u subotu, 3. srpnja 2021.,u PINEZIĆIMA,(o.Krk - svom trad. sjedištu), kako bi prikazali umijeće sviranja u programu - 33. SUSRETA SOPACA OTOKA KRKA.


Prema prijavama sudjelovat će 5 pari mladih sopaca i 3 para kanturica, 4 para starijih sopaca te 2 para sa učiteljima. Kantat će se u nekoliko kombinacija i premijerno izvesti naučeno. U neslužbenom dijelu programa Smotre, nastupit će FD POLJICA.


Očuvanje i promicanje glazbene baštine otoka Krka i Hrvatskog primorja (kulturno dobro „Krčki tanci“ Z-3320 iz registra i Istarske ljestvice pod zaštitom UNESCO-a), osnovni je zadatak Udruge sopaca o.Krka. Krčki sopci čuvari su :
UNESCO-ve povelje za očuvanje nematerijalne baštine čovječanstva pod nazivom „Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja“. Na UNESCO-ovu reprezentativnu listu upisana su brojna hrvatska dobra, što predstavlja potvrdu uspjeha višegodišnjeg predanog rada Ministarstva kulture, brojnih stručnjaka, ali i entuzijasta koji poput članova Udruge sopaca otoka Krk pomno brinu o specifičnom i vrijednom kulturnom nasljeđu.


I ovogodišnji Susret sopaca prilika je da se spomene djelo skladatelja Ivana Matetića Ronjgova, koji je najzaslužniji za teoretsko definiranje, ali i praktičnu primjenu što se naše izvorno i jedinstveno kulturno nasljeđe – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.


Mladi sopci otoka Krka veliki su čuvari baštine i rijetki koji se bave ovom našom jedinstvenom glazbom i na taj način pomažu da opstane najugroženiji glazbeni izričaj u Hrvatskoj. Oni su nada da sopnja i kanat neće izumrijeti!

Središnju manifestaciju na kojoj se okupe sopci/kanturi/kanturice otoka Krka, organizra Udruga sopaca otoka Krka.


Pokrovitelji su Ministarstvo kulture/medija-Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, PGŽ, HGU PGŽ, HDS-ZAMP, HUZIP, i općine Baška, Dobrinj, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Punat, Vrbnik te TZ Grada Krka i Grad Krk.


Susret sopaca održat će se u PINEZIĆIMA, u subotu 03. srpnja 2021. u 19:00 sati.

Tekst: J.Čubrić
Foto: M.Trinajstić