34. smotra sopaca otoka Krka: Pinezići - subota, 02.07.2022. Datum objave: 01.07.2022.

34. smotra sopaca otoka Krka: Pinezići - subota, 02.07.2022.

Na otoku Krku u PINEZIĆIMA održat će se 34. susret sopaca, u organizaciji Udruge sopaca otoka Krka, pod pokroviteljstvom UNESCO-a (hrvatskog povjerenstva), HUZIP-a, HDS ZAMP-a, PGŽ i HGU PGŽ.

"...Velike sopele svire već miljare lit,
kroza nje govore glasi naših starih od davne davnine,
kamogod se krenemo oni gredu s nami,
glasi crlene zemlje i krasa, glasi domovine...
"
(Mate Balota)

Očuvanje i promicanje glazbene baštine otoka Krka i Hrvatskog primorja (kulturno dobro „Krčki tanci“ Z-3320 iz registra i Istarske ljestvice, pod zaštitom UNESCO-a), trajni je zadatak Krčkih sopaca. Oni su čuvari:
UNESCO-ve povelje za očuvanje nematerijalne baštine čovječanstva pod nazivom „Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja“.

Sopci, kanturi i ljubitelji sopnje i kanta, u subotu će se okupiti u PINEZIĆIMA, ( svom trad. sjedištu), kako bi predstavili umijeće sviranja i kanta u pravoj fešti ljubitelja naše glazbene baštine.

Najzanimljiviji dio programa svakako je natjecanje mladih sopaca i kantura.
Ove godine prijavljeno je 6 parova mladih sopaca u dvije dobne kategorije te jedan par u kategoriji svirka generacija tj. nastupiti će otac i sin.

U natjecanju mladih kantura očekujemo 4 para djevojaka i mladića iz Vrbnika Krka i Skrpčića.
Mladi sopci otoka Krka veliki su čuvari baštine i rijetki koji se bave ovom našom jedinstvenom glazbom i na taj način pomažu da opstane najugroženiji glazbeni izričaj u Hrvatskoj.
Nakon programa, tanac uz sopele, šurlice i domaće vino.

Tekst: J.Č.