COVID-19: PRIOPĆENJE PREDSJEDNIŠTVA I GLAVNOG ODBORA HGU-a Datum objave: 06.04.2020.

COVID-19: PRIOPĆENJE PREDSJEDNIŠTVA I GLAVNOG ODBORA HGU-a

Pročitajte priopćenje Predsjedništva i Glavnog odbora HGU-a, vezano uz mjere pomoći članovima HGU-a zbog pandemije COVID-19.

Dragi članovi HGU, sada kada su zabranjena bilo kakva značajnija okupljanja, za glazbene izvođače to znači otkazivanje dogovorenih poslova i obustavu djelatnosti.

Odluke državnih tijela, premda u ovoj situaciji u potpunosti opravdane, glazbenim izvođačima ukidaju jedno od osnovnih Ustavom garantiranih prava - pravo na rad.

Time su najviše i među prvima pogođeni umjetnici izvođači, glumci, plesači, glazbenici.
Glazbenim izvođačima koji svoje prihode ostvaruju uglavnom kroz koncertnu djelatnost takve odluke državnih tijela dovode u pitanje osnovnu egzistenciju.

Znamo da su mnogi naši članovi kojima je glazba jedini izvor prihoda izrazito zabrinuti zbog situacije u kojoj su se našli višom silom, i u suradnji s nadležnim Ministarstvom nastojimo pronaći rješenja što je prije moguće.

Prije svega pozivamo vas da pratite aktivnosti i priopćenja Nacionalnog stožera civilne zaštite i pridržavate se svih danih smjernica i odluka. Bitno je da se zdravstvena situacija čim prije normalizira, i da to otvori mogućnost ponovnog glazbenog djelovanja.
Također ćemo u narednim danima biti otvoreni za kontakte s članovima koji su izravno pogođeni kako bismo ih detaljnije savjetovali.

Zahvaljujemo svima koji su već popunili naše ankete, i time nam omogućili uvid u stvarnu problematiku članstva HGU vezanu uz epidemiju COVID-19 i posljedična ograničenja.

Iz navedene ankete razvidno je da se naše članstvo može rasporediti u pet osnovnih kategorija:

1. oni koji su zaposleni, bilo unutar glazbene industrije ili na nekom drugom
    radnom mjestu, i izvođenje glazbe im je dopunski izvor prihoda.

2. umirovljenici

3. oni koji obavljaju samostalnu djelatnost kao glazbenici ili stručni suradnici u kulturi (ton majstori, majstori rasvjete, scenski tehničari, itd...), i sami plaćaju mjesečni doprinos za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U sličnoj situaciji su i oni koji imaju vlastiti obrt ili tvrtku u kojoj su zaposleni, ili su osigurani kao poljoprivrednici ili sl...

4. oni koji su članovi HZSU, i država im plaća doprinose.

5. oni koji ne spadaju niti u jednu od navedenih kategorija, profesionalno se bave glazbom ali nemaju regulirano mirovinsko osiguranje preko državnog fonda nego ili plaćaju životno osiguranje, ili uopće nisu osigurani. Ta grupacija plaća doprinos za zdravstveno i mirovinsko osiguranje kroz svaki autorski ugovor, ali ih država ne prepoznaje kao profesionalne glazbenike jer nisu adekvatno regulirali taj svoj profesionalni status.

U razgovorima s nadležnim državnim tijelima došlo se do slijedećeg dogovora:

Grupacije 1. i 2.
- imaju osnovni mjesečni prihod, koliko god on bio mali, toj grupaciji zbog korona virusa nije dramatično ugrožena egzistencija i oni neće moći aplicirati na sredstva iz fondova.

Grupacija 3.
- aplicira u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, taj je poziv već objavljen i dostavili smo vam ga u prethodnom mailu HGU. Sugeriramo da zatražite pomoć kod vaših knjigovođa ili računovođa kako bi vam pomogli oko dokumentacije nužne za aplikaciju.

Grupacija 4.
- članovi HZSU, aplicirati će za sredstva putem Ministarstva kulture, poziv bi trebao biti objavljen u ponedjeljak 30.3., ili dan kasnije.

Grupacija 5.
- u tu grupaciju spada također značajan broj naših članova.
Za te glazbenike i suradnike u kulturi formirati će se poseban fond, odnosno koristiti će se postojeći Fond HGU za pomoć glazbenicima. Osim sredstava HGU, u taj fond će se prebaciti fond HUZIP-a za poticanje kulturnog stvaralaštva, (koji ujedno omogućuje i ostvarenje socijalnih interesa članova), dio rezervnih sredstava HUZIP-a koji se čuva za strane glazbenike koji se duže vrijeme nisu registrirali za isplatu, te smo u pregovorima s Ministarstvom kulture da također odobri neka sredstva za glazbenike koje država ne prepoznaje kao profesionalce, ali ih prepoznaje kada im iz honorara treba naplatiti porez, prirez i doprinose.

Nadalje, dogovorili smo još neke mjere u dogovoru s glazbenim udrugama:

- svi izvođači koji su ujedno i skladatelji i/ili tekstopisci trebaju se javiti na poziv Hrvatskog društva skladatelja, bez obzira radi li se o redovnim ili pridruženim članovima. HDS je također formirao fond, i naše će se aktivnosti i informacije stalno koordinirati, kako bi svaki član naših udruga mogao ostvariti potporu samo kroz jedan od dva fonda.

- prvih 200 izvođača po isplatama HUZIP-a u protekloj godini mogu podići akontaciju u visini 30% prošlogodišnje naknade, u tom smislu dobit ćete ovih dana pismo iz HUZIP-a. Tko god realizira tu mogućnost neće moći aplicirati za sredstva iz Fonda HGU.

Grupacija 5.
U narednim danima obratit ćemo se svim profesionalnim glazbenicima, a posebno onima iz grupe 5., s molbom da popune još jedan upitnik.
Na osnovu tih podataka ćemo moći donositi odluke vezane uz način i visinu moguće financijske pomoći članovima iz fonda HGU.

NAGLAŠAVAMO DA SU SREDSTVA FONDA HGU OGRANIČENA, TE UTOLIKO MOLIMO SVE ČLANOVE DA ISKAŽU SOLIDARNOST I NE APLICIRAJU ZA POTPORU UKOLIKO U OVOM ČASU NISU ZAISTA EGZISTENCIJALNO UGROŽENI.

Prvi uvjet za potporu će biti dokazi, provjere i saznanja o zaista izgubljenim poslovima u tri mjeseca od početka ožujka do kraja lipnja, u tom smislu po potrebi će se zatražiti dodatna dokumentacija, npr. plakati ili otkazani ugovori. Svjesni smo da je u glazbeničkom poslu teško unaprijed ugovorima dokazati izgubljenu zaradu, jer se većina ugovora potpisuje neposredno pred nastupe, a djelatnost je sad zaustavljena na duži period, ali svi ovi fondovi nisu socijalna pomoć nego isključivo potpora onima na čije je prihode dramatično utjecala upravo ova pandemija.
Uz to, uzet će se u obzir uzdržava li netko djecu, je li podstanar, ukupni prihod od glazbene djelatnosti prethodne godine, da li suprug/supruga radi, jesu li aplicirali za bilo koju drugu institucionalnu ili vaninstitucionalnu mjeru te je li im ista odobrena.
Sve te elemente ćemo ispitati kroz slijedeću anketu i uzeti u obzir pri izradi prioritetne liste.

NA ŽALOST, KRITERIJI ĆE MORATI BITI VRLO OŠTRI, S OBZIROM NA VELIKI BROJ ČLANOVA HGU, I OGRANIČENA SREDSTVA KOJA SU NAM NA RASPOLAGANJU.

Napominjemo da će svatko tko aplicira za potporu morati potpisati suglasnost da mu se, po potrebi, ime i prezime objavi na web stranici HGU. Ovo je velika odgovornost za članove Predsjedništva HGU, koje će u konačnici, a na osnovi pripremljene dokumentacije i izravnih informacija iz Podružnica HGU, odobravati potporu. Utoliko postoji mogućnost da će se, a radi potpune transparentnosti dodjeljivanja potpora, lista onih kojima je potpora odobrena, objaviti na stranici HGU.

Naša je namjera, želja i nada, ovisno o priljevu sredstava i analizi ankete, da prva isplata iz Fonda HGU krene oko 15.travnja.

U narednom periodu apelirat ćemo na Vladu RH i Ministarstvo kulture da se zauzme da samozaposleni glazbenici mogu:

  • dobiti mogućnost beskamatnih kratkoročnih zajmova
  • biti oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za razdoblje od šest mjeseci kao i akontacije s naslova poreza na dohodak ili dobit
  • dobiti mogućnost odgode postojećih zajmova ili smanjenje plaćanja
  • u najkraćem roku dobiti u cijelosti iznos utvrđen za povrat poreza
  • dobiti isplatu minimalne plaće usklađenu s minimalnom plaćom u drugim sektorima za vrijeme trajanja mjera zabrane okupljanja (odnosno 3.250,00 kn).

Također ćemo predložiti Ministarstvu kulture da sredstva s javnih natječaja za organizacije programa koje podržava MK, a koji se ove godine evidentno neće održati, preusmjeri za pomoć umjetnicima.

Pozvat ćemo Ministarstvo kulture da predložene mjere donese što prije i omogući
apliciranje za pomoć uz što je moguće manje birokracije, odnosno bez pretjeranih administrativnih zahtjeva.

Vas, dragi naši članovi, molimo da redovno pratite web www.hgu.hr gdje ćemo objavljivati sve relevantne informacije do kojih uspijemo doći, a odnose se na vašu djelatnost u ovim okolnostima.

Također vam dostavljamo dopis HGU koji smo uputili Ministarstvu kulture RH 17.3.2020. s ciljem iznalaženja načina za ublažavanje posljedica uvedenih zakonskih restrikcija.

Čuvajte se
Predsjedništvo i Glavni odbor Hrvatske glazbene unije