Fotogalerija Svjetski dan glazbe 2023. HGU PGŽ Datum objave: 22.06.2023.

Fotogalerija Svjetski dan glazbe 2023. HGU PGŽ

Slavlje glazbe danas cijeli dan diljem Primorsko granske županije, u Rijeci se sviralo na četiri lokacije!

Riječka podružnica HGU u proteklih dva desetljeća uključena je u proslavu koja spaja sve krajeve Primorsko-goranske županije, glazbene profesionalce s amaterima, različite glazbene izričaje od rocka preko jazza do tradicijskih napjeva i zbližava ljude donoseći glazbu i na neočekivana mjesta.

Za ovogodišnje izdanje glazbom u pohode krenulo je 80-ak glazbenika. Uživalo se u svirkama Sandra Bastiančića, Tine Vukov, Nikoline Tomljanović, Darka Jurkovića Charlieja, Ane Kabalin, Doriana Cuculića, Filipa Flege, Frana Živkovića, Spartaca Črnjarića, Voljena Grbca, Damjana Grbca, Damira Marasa, Vivien Galletta, klape Baladur, De Paul Family Singersa...

Svoj obol dale su i “jake snage“ tradicijske glazbe otoka Krka (udruga sopaca) i otoka Raba kao i Vinodolske doline (KUD Bribir, KUD A. Barac, Harmonikaški centar „Fortissimo“).
Tradicionalno, u Rijeci se posebna pozornost usmjerila prema domovima za potrebite i starije gdje je "dolazak" žive glazbe domskim korisnicima uljepšalo današnji dan.

Program je krenuo u jutarnjim satima pjesmom klape Baladur na Kantridi, a točno u podne
na o. Krku u Jurandvoru sopac Žarko Dujmović - Cadić odsopal je skladbu "Jurandvorska vražja je fameja" na perilu Korudalj, mjestu nekad od centralnog značaja za naselje Jurandvor na otoku Krku. U isto vrijeme zvuci sopela čuli su se u Loparu (o. Rab),gdje su svirali vlč. Božidar Volarić/krčke sopele i Žarko Dujmović /mih, dvojkinje, sopile.

Sve do zalaska sunca, pjevalo se i sviralo pozdravljajući ljetni solsticij.

"Bez glazbe, život bi bio pogreška" - F. Nietzsche

HGU PGŽ Podružnica 3 Rijeka
Tekst: J.Č.
Foto: David Kurti