HGU PGŽ Podružnice 3 RIJEKA OBILJEŽAVA 25. g. (1993. – 2018.) Datum objave: 23.04.2018.

HGU PGŽ Podružnice 3 RIJEKA OBILJEŽAVA 25. g. (1993. – 2018.)

S radošću vas pozivamo na slavlje i druženjeu Rijeci, u kultnom prostoru kluba Pallach u kojem su riječki (i primorsko-goranski) glazbenici osnovali HGU PGŽ Podružnicu 3 Rijeka, davne 1993. godine!

HGU PGŽ Podružnice 3 RIJEKA obilježava 25. godina (1993. – 2018.)

Slavlje započinje u znaku 1993. godine:
RI ROCK DO SMAKA SVIJETA

RIJEKA (OKC Palach) - 26.04.2018.

17.00 – piće dobrodošlice,....- "LP ploča"

17.30 - Izborna Skupština HGU PGŽ, Podružnice 3 Rijeka

18.30 - druženje uz glazbu iz 1993 i DJ Prlja

20.00 - rock koncert; YARS & GIPSS

--------------

GRUPA GIPSS 

Legendarna riječka grupa Gipss sprema svojim poklonicima malu senzaciju u vidu koncerta kojega će održati u klubu Palach 26. travnja, a sve povodom reizdanja svog čuvenog EP-a ‘Vragoder’.

Gipss je bio sjajni alt rock band koji je uvelike obilježio hrvatsku nezavisnu underground scenu u prvoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća. Njihova glazba je bila ‘pomalo nesvjesna’ fuzija svih tadašnjih aktualnih glazbenih pravaca – noisea, crossovera, grungea pa i malkice i metala, stvarajući čarobni zvuk koji je publiku osvajao na prvu.
Gipss su bili pobjednici svih važnih festivala uklučujući i Art & Music, a jednom su trenutku dobili priliku snimiti i album. I kako to već biva, tada se zbilo ono najgore (poglavito za nas fanove); većina originalnih članova (autora) odlučuje prestati raditi kao Gipss zbog čega će taj jedan jedini album Gipssa nastati u vrlo krnjoj postavi…
Gipss su nakon demo materijala iz 1993. godine već iduće godine objavili jako zanimljiv novi demo kojega su nazvali Money Power And My New Race. Za jedan demo bio je to istinski sjajan materijal: donio je nekoliko izuzetnih brojeva kakva je bila frenetična Ride, i još slojevitija i zahtjevnija Bullets Fly. Osim njih bilo je tu još šest autorskih skladbi te dvije obrade: nezaobilazna Lennonova Cold Turkey i genijalna obrada Iggyja Popa Rock ‘n’ roll Party, koja me je natjerala da zavolim i pomalo mlaki original… Da takvi su čudotvorni bili Gipss!

Nakon odlaska jednog od osnivača Deana Miljanovića, Erik Malnar na gitari, Tomislav Alfirević Nakić vokal i Vanda Vujatović na basu, bend se jedno vrijeme ustalio kao kvintet s drugim gitaristom Nenadom Jakšićem i bubnjarom Ivom Sabljakom.
Nakon niza koncerata odsviranih diljem Hrvatske (jedan održan i u Vinkovcima 2.7.1995.), bend je početkom 1995. otišao u studio na Krk kod Predraga Trpkova i snimio četiri briljantne pjesme koje će se nešto kasnije pojaviti kao legendarno EP izdanje Vragoder.

Djevojčica, Nahrani me, Raspuče i Neda četiri su nove skladbe koje su snimljene u gore navedenoj postavi, izuzev bubnjara Ive koji je tada bio u vojsci a zamijenio ga je tada apsolutno sveprisutni Slobodan Grujičić Bobo (Kojoti). Kada svemu pridodamo produkciju Vlade Simchicha Vave i Mrletovo ludilo u pjesmama Djevojčica i Neda, u kojem se baš ni malo nije štedio, možete samo pretpostaviti o kakvom je fantastičnom materijalu bilo riječ.
Na krilima novog materijala bend nastupa na mnogobrojnim festivalima na kojima bez milosti ‘metu’ konkurenciju i osvajaju najznačajnije nagrade. Jedna od njih je bila i, kako smo već spomenuli, snimanje samostalnog albuma…
I kada je objava EP-a Vragoder bila posve izvjesna s četiri pjesme Djevojčica, Nahrani me, Raspuče i Neda + dvije ranije objavljene Ride i Bullets Fly za malu ali značajnu izdavačku kuću Berislava Sabolića Ill In The Head iz ‘stožera’ Gipssa stižu jako loše vijesti: autorski tim Erik Malnar i Tomislav Alfirević Nakić napuštaju bend.
Njihov posljednji zajednički koncert održao se u klubu Python 11.7.1996. s Markom Jurićem na mjestu bubnjara. Do kraja te godine 1996., biva objavljen EP Vragoder ali i Gipss polako postaju povijest. Ili…

Da uvijek postoje ‘ali’, ‘ili’… Vanda Vujatović, basistica, gitarist Nenad Jakšić s tada novim bubnjarom Markom Jurićem (Belfast Food, Father, The Riverpool) uz pomoć nove vokalistice Melinde Kostelac odlučuju iskoristiti priliku (i obvezu) snimanja albuma te iduće godine 1997. u nakladi Croatia Recordsa biva objavljen i taj jedan jedini album Uh! koji nosi naziv Gipss.
Album je donio jedanaest skladbi od kojih je jedna bila obrada poznate pjesme Denis & Denis Program tvog kompjutera, Djevojčica i Neda koje su već bile objavljene na ‘Vragoderu nisu ponovno snimane vjerojatno zbog Mrletovog neponovljivog gostovanja u njima. Te sreće nisu bile i songovi  Nahrani me i Raspuče koje na albumu Uh! dolaze u novom aranžamanu a pjeva ih Melinda Kostelac. Otpjevala je ona i slijedećih šest naslova: Slika, Zemlja, Šijun, Sam, Uh! (Zig-Zag) i Sunce, nikad službeno zabilježene pjesma benda. Nikad zabilježene a ipak nastale u onoj fazi kada su u Gipssu bili Erik i Tomislav (sve ih odreda možemo ćuti na snimku s koncerta u klubu Python od 11. srpnja 1996. godina).
Dakle, jedini album Gipssa Uh! nije ustvari donio baš ništa novo, što je vjerojatno bio poticaj Eriku i Tomislavu (uz nebrojena podgovaranja od strane obođžavatelja benda) da se još jednom u životu pozabave imenom Gipss!

U suradnji s nakladničkim kućama Ill In The Head (sada sa sjedištem u Kanadi) i domaćim Dallas Recordsom, Gipss će reizdati EP Vragoder koji će biti obogaćen s još nekim materijalima kako bi isti, danas, 22 godine poslije postao album.

Album Vragoder će biti objavljen otprilike u isto vrijeme kada je zakazan promotivni koncert u riječkom klubu Palach, u četvrtak 26. travnja. Prema riječima Erika Malnara na koncertu će nastupiti gotovo svi koji su ikada nastupali pod imenom Gipss, izuzev Vande koja se glazbom više ne bavi.
Da stvar bude još ljepša i slađa, s Gipssom će kao gosti nastupiti njihovi istovremenici, grupa N.E.P.A.L. predvođena neuništivim Draganom Raičevićem Rajkom.
Večer je to koju bi stvarno bilo glupo propustiti!
----------------------------------------

Hrvatska glazbena unija
Primorsko-goranska županija
Podružnica 3, Rijeka
Tajnik: Jadranka Čubrić
tel: 051 336 589
fax: 051 331 559
Mob. 091 277 6767
e-mail: hgu.rijeka@hgu.hr; jadranka.cubric@hgu.hr