HGU SESSIONS: 3.6.2019. Mak Murtić Datum objave: 03.06.2019.

HGU SESSIONS: 3.6.2019. Mak Murtić

Predstavljamo vam besplatnu radionicu Maka Murtića - Slikanje Zvuka, u Kulturnom centru Mesnička!

HGU SESSIONS - besplatne glazbene radionice u Mesničkoj 12, Zagreb

Besplatne glazbene radionice se održavaju u KCM Kulturnom centru Mesnička (Mesnička 12), u Zagrebu, od ožujka do lipnja 2019.

- namijenjeno srednjoškolcima, studentima, i glazbenicima svih profila
- ponedjeljkom od 18 do 20h, 12 tjedana za redom
- predavači: istaknuti i priznati hrvatski glazbeni izvođači jazz, fusion i rock glazbe


3.6.2019. u 18h MAK MURTIĆ
Slikanje Zvuka

Kratki sadržaj radionice:
koncept radionice je istraživanje ideje konceptualiziranja glazbe u velikim i malim formama. Ideja se bazira na indirektnom razvoju ideja (koje u krajnjem smislu mogu biti aranžmani ili kompozicije) ali s ciljem direktne izvedbe novog djela koje je nastalo na samoj radionici. Radionica će sadržavati ideju kolektiva, te će početi sa jednom vježbom naziva "Teach me how to fly" koja pokušava stvoriti zajednički zvučni i emotivni prostor, u kojem se podiže svjest o zajedničkom momentu, tišini, glasnoći, dinamici i ritmu, te solističkim dionicama bez ikakvog vođenja unutar izvedbe. Dakle, radi se o spontanoj skladbi koja uvijek ima vrlo jasnu strukturu vođenu ljudskim instinktom. Na drugom dijelu radionice Mak će prezentirati ideje "Soundpaintinga", razvoja ideja i dirigiranja instantnih ideja. Zajedno će svirati instantne kompozicije koje će inicijalno voditi razni polaznici, a u kasnijem dijelu radit će se i na kolektivnom vodstvu ideja baziranog na John Zornovoj igra-skladbi Cobra, te ćemo uz uputstva odigrati par partija Cobre. Krajnji cilj radionice je osvjestiti kako funkcionira i koja je bitnost glazbenog kolektiva u odnosu na individualne dionice i improvizacije, te kako razvijati koncepte i razvoj događaja, bilo da su oni reaktivni ili apstraktni. Na radionicu su dobrodošli svi improvizatori i improvizatorice bilo kojih instrumenata (uključujući i vokaliste). Ovdje se ne radi striktno o glazbenom stilu, stoga su pozvani i klasični glazbenici i glazbenici koji se bave raznim folklornim stilovima, uz jazz glazbenike.

Mak Murtić - umjetnička biografija
Mak Murtić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Za jazz, suvremenu i klasičnu glazbu se počinje zanimati tijekom svojeg gimnazijskog školovanja te istovremenog učenja tenor saksofona, gitare, bas gitare i glasovira. Nakon mature upisuje Arhitektonski Fakultet u Zagrebu te se aktivno počinje baviti kompozicijom vodeći svoj deseteročlani sastav. Kasnije se uključuje u razne druge sastave (tamburaški orkestar, jazz sastavi, te vlastiti klasični, folklorni i jazz projekti), te odlazi na studij na Middlesex university u London.

Iza Murtića stoje uspješni nastupi sa vlastitim sastavom Mimika Orkestar i radom na glazbenim multi-stilskim Suitama (Svijet Oko Nas / From Scratch to Structure o evoluciji ljudi, A Place Glowing a Brilliant Red, satiri o ljudskom naseljavanju Marsa i ekonomskoj krizi, te Divinities of the Earth and the Waters / Božanstva Zemlje i Vode, priči koja se bavi identitetom te ljudskom sudbinom, osobnom identitetu, seksualnosti i ceremonijama, kroz priču o posljedicama industrijskog doba koristeći paralelu staroslavenskih vjerovanja na području ruralnog Balkana) i raznih drugih skladbi (Liburnia za 52. Opatijsku Glazbenu Tribinu / Septet Ad Libitum Zagrebačke Filharmonije /, Klavirska kompozicija “Dodole” za Pianorama festival Londonskog Purcell Schoola, te aranžmane i skladbe za razne orkestre, projekte i sastave (Grand Union Orchestra, Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije, LCCM Big Band, Protein Dance, People's Palladium Youth Theatre, Animanz, mjuzikl "Vengeance of Lady Vendredi", nastup i glazba za plesnu predstavu "Granice/Mogući Koncert", projekt Encounters za Clapham Community Choir u suradnji s BBCem, PRSFom, Making Music UK i Sound and Music, otvaranje Ljubljanskog jazz festival sa članovima Zagrebačke postave Mimika Orkestra i Slovenskim bubnjarem Dreom Hocevarom).

Zagrebačka postava Mimika Orkestra nastupila je na brojnim lokacijama kao ansambl (MSU – MIMO, KSET, Vinyl, Turneja Dalmacija – Crna Gora, HRT, MSU suradnja sa Damirom Imamovićem) a Britanska verzija orkestra nastupila je na brojnim Britanskim festivalima, radijskim postajama, te značajno otvorila drugi po redu Love Supreme Jazz Festival (Brighton) i nastupila tri puta na London Jazz Festivalu (2012. 2014. i 2015.). Murtić trenutno živi u Zagrebu gdje vodi Zagrebački Mimika kolektiv / orkestar, svira u bendovima Antenat, Živa Voda, Demoler i drugim sastavima i ponekad u Londonu gdje vodi Mimika Orkestar, piše skladbe za razne sastave, kampanje, filmove i predstave, nastupa sa raznim projektima. Za 2019. godinu priprema album prvijenac jazz progresivnog sastava Truth ≠ Tribe (Pravda ≠ Plemja), zvučnu instalaciju / kompoziciju za Zagrebački Muzički Bijenale 2019. za duo Sinković / Merčep, radi glazbu za film Sofija, piše neke od aranžmana za koncert Darko Rundek i Jazz Orkestar HRTa, radi na novom projektu za Mimika Orkestar te surađuje sa raznim umjetnicima na projektu Spona u HDLU i mnogim drugim projektima.

Diskografija:
- 2012. Mimika Orchestra – From Scratch to Structure (World Local Records, London, UK)
- 2014. Clapham Community Choir - Encounters (World Local Records, London, UK)
- 2015. Mimika Orchestra – A Place Glowing a Brilliant Red (World Local Records, London, UK)
- 2015. Mak Murtić & Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije feat. Maja Rivić & Anabela Barić - Antarctica and Other Destinations (World Local Records, London, UK - snimljeno u studiju Bajsić u Zagrebu 2014.)
- 2015. Septet Ad Libitum - Liburnia (51. Glazbena Tribina Opatija, HR)
- 2015. Vengeance of Lady Vendredi - What time is it ? (Brownswood Records, London, UK)
- 2016. Mimika Orchestra - singl Forgiveness Day (World Local Records, London, UK)
- 2017. Antenat - singl Danas ima Sutra (self released, Zagreb, HR)
- 2018. Mimika Orchestra – Divinities of the Earth and the Waters (PDV Records, Zagreb, HR)

https://web.facebook.com/makmurtic

Radionica počinje u 18:00 i traje dva sata.
Radionica je otvorena svima, pa je dobro doći ranije i osigurati si mjesto.
Radionici može prisustvovati cca. 60 posjetitelja.