HGU Sessions 39 Datum objave: 22.09.2021.

HGU Sessions 39

Jesen donosi nove epizode HGU YouTube Sessionsa! I ovaj put, u društvu smo Josepha Joea Kaplowitza koji govori o klavijaturama u jazzu i bluesu, 2. epizoda
 

Hrvatska glazbena unija snimila je niz edukativnih videa s ciljem popularizacije glazbe ali i vrhunskih glazbenika, istaknutih članova udruge. U epizodama koje možete pratiti putem službenog YouTube kanala HGU-a, predstavit će se mnogi sjajni izvođači, dobitnici nagrada Status i Porin, koji će nam otkriti dio svojih glazbenih tajni. Vjerujemo da će HGU Sessions pomoći mladim, ali i iskusnim glazbenicima da saznaju neke dodatne sviračke trikove.

U ovom serijalu Joe Kaplowitz predstavlja tehnike i stil jazz i blues klavira. Demonstrira ritam, harmoniju, improvizacije i pratnju (comping) na klaviru.

Evo i linka:
HGU YouTube Sessions - Joseph Joe Kaplowitz, Klavijature u jazzu i bluesu
2. epizoda - Osnove ritmičke pratnje u swingu (ritmički obrasci, dinamika, akcenti i trajanje nota na primjeru harmonijske progresije F7 D7 / G7 C7)


Joseph Joe Kaplowitz (1973) profesionalno se počinje baviti glazbom s 15 godina u Washingtonu, SAD. Završava studij klavira, tube i kompozicije na Youngstown State Universityju 1995. godine. Od tada svira s velikim imenima američke blues i jazz scene: Eddiejem Danielsom, Jamesom Moodyjem, Erniejem Krivdom, Gregom Bandyjem, Randyjem Jonstonom, Wycliffom Gordanom, Ralphom Bowenom i Seanom Jonesom. Joe je također nastupao sa Davidom “Fathead” Newmanom i blues legendom Kokom Taylorom i Luckyjem Petersonom. Nakon 1999. Joe predvodi sastave koji nastupaju u Bijeloj kući te u Blues Alleyu, The Knitting Factoryju i The House of Bluesu. Od 2002. do 2004. Joe živi u New Yorku, gdje osniva Joe Kap Organ Trio (CD uradak: Joe Kap Organ Trio – Street Noise – Severn Records – 2004) i nastupa u mnogim poznatim mjestima te održava dugotrajnu suradnju s trubačom Markom Rappom. Također nastupa s imenima poput Liberty Ellman, Avi Rothbard, Abraham Burton i Wess Andreson, Mark Ferber, Kyle Struve i Kim Thompson.

Godine 2006. doselio se u Hrvatsku gdje je sa suprugom, pjevačicom Lelom, utemeljio Lekap Quartet. Otada nastupa i snima s mnogim poznatim pjevačima i instrumentalistima i jedan je od najtraženijih glazbenika na hrvatskoj sceni. Aktivno sklada, raspisuje aranžmane te nastupa i snima s mnogim uspješnim glazbenicima. Sa sastavom Davor Križić Experiment 2014. je snimio istoimeni album za koji su osvojili tri nagrade Porin.

Cijenjen je i na području klasične glazbe. Godine 2011. postao je članom kvinteta klasične glazbe Simply Brass u kojem svira tubu. S tim je sastavom nastupio na Juilliardu u New Yorku, na sveučilištu u Quebecu te na turneji po sedam kineskih gradova. Od 2014. Kaplowitz je redovni član Jazz orkestra HRT-a za koji piše mnogobrojne aranžmane i skladbe. Svirajući s tim orkestrom surađivao je s uglednim imenima svjetske glazbene scene kao što su Charles Tolliver, Miroslav Vitous, Ernie Watts, Terrell Stafford, Ed Neumeister, Michael Abene i drugi. Za koncert s Jazz orkestrom HRT-a i CD “Organic Intelligence” (Aquarius Records) Kaplowitz je pripremio jedanaest autorskih skladbi različitih karaktera, stilova, tempa i instrumentacija pisane za hammond orgulje i orkestar.

Godine 2013. 2017. i 2020. dobio je prestižnu Nagradu Status za doprinos u glazbi, u kategoriji jazz klavirista, a 2015. kao klavirist i tubist. Godine 2017. osvojio je nagradu Porin za najbolju jazz skladbu pod nazivom “Donna Lee Is Pissed Off”, s albuma prvijenca sastava 4in3+1 pod nazivom “Eat It, It's Still Good”.

http://joekaplowitz.com