HGU Sessions u Brozovoj 8a - Mladen Malek: O digitalnoj distribuciji glazbe za glazbenike Datum objave: 11.10.2023.

HGU Sessions u Brozovoj 8a - Mladen Malek: O digitalnoj distribuciji glazbe za glazbenike

Hrvatska glazbena unija streamala je i snimila brojne edukativne video sadržaje pod nazivom HGU Sessions u Brozovoj 8a, s ciljem popularizacije vrhunskih hrvatskih glazbenika, glazbenih profesionalaca i stručnjaka vezanih za glazbu.

Vjerujemo da će HGU YouTube kanal pomoći mladim, ali i starijim iskusnim glazbenicima, da saznaju dodatne informacije vezane uz usavršavanje sviranja, pravnu regulativu, promidžbu, koncertnu aktivnost, diskografiju, i druge važne teme i glazbene sadržaje.

Naš novi gost je g. Mladen Malek, vlasnik izdavačke kuće Nota Bene Records, u okviru koje od 1994. godine realizira projekte uglavnom iz područja jazza, klasične i world glazbe, a od osnutka pa do danas ima prijavljeno više od 280 diskografskih izdanja. Od 2022. godine pokreće i odjel za digitalnu distribuciju glazbe te aktivno nastavlja sa snimanjima i produkcijom. Mladen dolazi iz redova aktivnih glazbenika, dakle ima iskustvo glazbenika izvođača, zatim snimatelja i vlasnika studija za snimanje, producenta i na kraju izdavača, i po tome se razlikuje od većine ostalih izdavača, jer dobro poznaje poziciju glazbenika kada su u pitanju prava i prihodi od bavljenja glazbom. Unatrag nekoliko godina izdao je albume brojnih članova HGU - dobitnika nagrada Status i Porin npr. Robert Mikuljan truba, Ivan Kapec gitara, Goran Delač bas gitara, Nebojša Buhin gitara, Mario Rašić bas gitara, Marko First violina, Jan Ivelić i Borko Rupena bubnjevi, itd...

KLIKNITE NA LINK za novu epizodu: HGU Sessions u Brozovoj 8a - MLADEN MALEK - O digitalnoj distribuciji glazbe za glazbenike

Radi lakšeg pregledavanja i ponovnog gledanja video snimka je indeksirana - na veće teme i cjeline. U nastavku je popis tema koje su obrađene u ovoj epizodi serijala HGU Sessions u Brozovoj 8a:
- Uvodna najava
- Kako je i kada nastala distribucija glazbe
- Vrste distribucija glazbe
- DSP - Digital Service Provider: Spotify, Tidal, Deezer, iTunes itd.
- Neovisni i "major" distributeri
- White label distributeri npr. Believe (Francuska)
- Agregatori npr. CD Baby
- Otvorene platforme "za sve" npr. SoundCloud, YouTube
- Dashboard - podaci o slušanju i prihodu
- Kako izvođač može distribuirati izdanje
- Razlika između covera i obrade pjesme
- Copyright strike na YouTubeu & Blanket License
- Upisivanje meta data podataka i "royalties"
- Pozicioniranje na glazbenim servisima tzv. DSP-ima, web portalima i medijima
- Ideje za širenje potencijalnog tržišta za distribuciju glazbe

Produkcijski tim:
Voditeljica: Martina Validžić
Video snimanje i montaža: Goran Berović
Audio snimanje i produkcija zvuka: Mario Rašić
Scenografija: Igor Balent / Balent Art Factory
Izvršna produkcija: Zvonimir Bučević / HGU Podružnica 1 Zagreb

 


Mladen Malek (Bjelovar 1966.) glazbenu karijeru počinje u 15-oj godini, kada ga na svoj koncert u Varaždinu poziva legendarni Drago Mlinarec, da sudjeluje uz Dragu i ostale članove sastava kao gitarist na koncertu. Glazbenu školu V. Lisinski završava u rekordnom roku na odjelu udaraljki polažući dvije godine u jednoj te se već tijekom trećeg razreda srednje, uspješno položivši audiciju, zapošaljava u orkestru Opere HNK Zagreb kao najmlađi član u povijesti ansambla i gdje ostaje slijedećih pet godina izvodeći najznačajnija djela opernog i baletnog repertoara pritom dobivši i izvrsne kritike i pohvale od strane dirigenata i kolega. Ujedno aktivno djeluje na jazz i pop sceni svirajući s raznim sastavima i orkestrima te sudjelujući na značajnim festivalima te u emisijama tadašnje RTV Zagreb poput show programa „Sedma noć” i nešto kasnije u “Zuhra Show”-u te kao redovni član popularne zagrebačke novovalne grupe Boa gdje ostaje do samog kraja aktivnog djelovanja 2018-te godine. Uz glazbenu, školuje se i na srednjoj elektrotehničkoj školi u Zagrebu te nastavlja pohađati ukupno 3 semestra na PMF-u u Zagrebu. No, glazbeni angažmani odvode ga u novom smjeru te glazbeno iskustvo i znanje povezuje s onim iz elektrotehnike. Snimajući konstantno u tonskim studijima počinje aktivno djelovati kao tonski snimatelj i glazbeni producent te ljubaznošću ing. Mladen Škaleca s kojim stjeće znanje surađujući na HRT-u tijekom 15 mjeseci rada u tadašnjoj režiji 4 (vijesti i talk-emisije sa gostima).


Tijekom godina surađuje s najjačim izdavačkim kućama i producentima te tako ostvaruje suradnju na raznim projektima s praktično svim značajnijim imenima hrvatske ali i internacionalne glazbene scene. 1996. godine nakon suradnje s Vannom, Igorom Geržinom i Ritmo Lokom odlučuje pokrenuti vlastiti tonski studio koji ubrzo postaje jedan od najcjenjenijih prostora za realizaciju širokog spektra glazbenih stilova. Prvi su projekti Cubismo, Matija Dedić trio itd. a ubrzo kao snimatelj i producent realizira nekoliko najznačajnijih projekata hrvatskog hip-hopa (Edo Maajka - Slušaj mater, El Bahattee - Svaki pas ima svoj dan, Elemental - Tempo velegrada, Tram 11 - Čovječe, ne ljuti se itd.) koji redom osvajaju nagrade Porin i Crni mačak te se danas smatraju najznačajnijim projektima iz tog glazbenog područja. Tu je i suradnja sa značajnim imenima jazza poput Saše Nestorovića, Igora Geržine, Ivana Kapeca, ali i iz klasične glazbe snimajući i sudjelujući na projektima velikog broja solista i ansambala. Mladen je i vlasnik izdavačke kuće Nota Bene Records u okviru koje od 1994. godine realizira projekte uglavnom iz područja jazza, klasične i world glazbe, a od osnutka pa do danas ima prijavljeno više od 280 diskografskih izdanja. Od 2022. godine pokreće i odjel za digitalnu distribuciju glazbe te aktivno nastavlja sa snimanjima i produkcijom.

https://www.notabenerecords.com/news

https://www.youtube.com/@NotaBeneRecords/playlists

https://www.facebook.com/notabenerecords