HGU slavi trideseti rođendan! Datum objave: 07.09.2022.

HGU slavi trideseti rođendan!

Na današnji dan, prije točno trideset godina, 7. rujna 1992. je održana Osnivačka Skupština Nezavisnog sindikata glazbenih djelatnika – Hrvatska glazbena unija.

Tom je formalnom činu prethodilo više mjeseci svekolikog rada i djelovanja s jasnim ciljem – osnivanjem sindikata glazbenika koji će unaprjeđivati društveni i materijalni status svojih članova i odgovarati na izazove koji stoje pred članstvom kako bi im se pomoglo da što dostojnije žive i rade baveći se glazbom. Od neformalne inicijative za osnivanjem, preko aktivističkog organiziranja raznih humanitarnih koncerata tijekom 1992 godine koji su imali cilj prikupljanja materijalne pomoći za prognanike, obranu i obnovu Republike Hrvatske; ostvarivanja međunarodnih kontakata sa srodnim organizacijama od kojih je britanska glazbena unija (British Musicians Union) najviše pomogla oko sastavljanja Statuta organizacije; brojnih inicijalnih sastanaka na kojima je oformljen inicijativni odbor čiji je cilj bila priprema Statuta i registracija udruge kod nadležnih državnih tijela pa sve do konačnog sazivanja osnivačke Skupštine. Inicijativni odbor je djelovao u sastavu: Adonis Dokuzović, Branko Paić, Siniša Doronjga Simpy, Tomislav Ivčić, Slavko Remenarić, Drago Mlinarec, Zoran Bručić, Branko Požgajec, Paolo Sfeci, Tomas Krkač i Nenad Drobnjak. U tom razdoblju je ujedno izabran i prvi Izvršni odbor u sastavu: Paolo Sfeci, predsjednik; te Stjepan Jimi Stanić, Husein Hasanefendić, Branko Paić i Adonis Dokuzović, članovi.

Osnivačka Skupština HGUa je održana 7. rujna 1992. u prostorijama „Lovačkog roga“ u Zagrebu, a već idućeg dana, 8. rujna je Nezavisni sindikat glazbenih djelatnika- Hrvatska glazbena unija, upisan u registar društvenih organizacija RH. 26.09.1992. je HGU započeo s učlanjenjem članstva i osnivanjem podružnica.

Izuzetno je puno posla obavljeno u ovih trideset godina. Usporedo se radilo na ostvarivanju strateških ciljeva, ali se i pokušavalo odgovarati na trenutne, tekuće izazove. Danas glazbenici, članovi HGUa imaju brojna prava i povlastice koje nisu postojale prije pojave HGUa.

- Članovi HGUa ostvaruju pravo da im se mirovinsko i zdravstveno osiguranje plaća iz sredstava proračuna RH, putem Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU;

- HGU je ovlašten izdavati potvrde kojima članovi ostvaruju poreznu olakšicu u visini od 25% od svog umjetničkog rada;

- HGU je osnovao i vlastiti fond za pomoć svojim bolesnim članovima, obiteljima preminulih članova, te umirovljenicima;

- HGU redovno organizira prigodne priredbe za djecu glazbenika koji dobivaju poklone od Djeda Božićnjaka;

- Članovi HGU se ravnopravno natječu sa svojim projektima za poticajna sredstva Ministarstva kulture RH te raznih regionalnih i lokanih fondova;

- HGU aktivno radi na lobiranju promjena kod zakonodavnih tijela RH., po svakom pitanju koje se tiče članstva. Od pitanja poreznih olakšica, radnog prava, izdavanja dozvola u svim zemljama svijeta, novog Zakona o autorskim i srodnim pravima (i to će nastaviti djelovati jer u rješenjima zadnjeg Zakona, premda je unaprijeđen položaj umjetnika izvođača – nikako nisu kvalitetno riješena sva otvorena pitanja u odnosu na druge dionike glazbene industrije);

- Tijekom posljednje dvije godine, kada je cijeli svijet zadesila do sada neviđena globalna kriza prouzrokovana pandemijom, te je onemogućen rad, nastupanje uživo – Hrvatska glazbena unija je u suradnji s nadležnim Ministarstvom osigurala iz državnog budžeta 12 milijuna kuna potpore koje su realizirane kroz dvije provedene akcije „Jer svirati se mora“ čime je uvelike olakšana organizacija ukupno čak 553 koncerta članova Hrvatske glazbene unije;

- Više od tisuću članova HGUa je ostvarilo financijske potpore u vrijeme pandemije, bilo preko državnih institucija ili kroz fondove HGUa;

- Osim toga, HGU organizira brojne seminare i savjetovanja kojima se pružaju pravni i financijski savjeti potrebni za snalaženje u profesionalnom glazbeničkom životu.
Hrvatska glazbena unija je inicijator i suosnivač Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava – HUZIP, koji od 1995 uspijeva redovno naplaćivati i distribuirati zaslužene izvođačke naknade za javna korištenja njihovih izvedaba.

HGU je jedan od osnivača i pokretača nagrade PORIN te nagrade STATUS za najbolje instrumentaliste. Od 2021 je HGU i jedan od osnivača nagrade ELECTOR koja se bavi elektroničkom glazbenom scenom.

HGU je redovni član FIM-a (International Federation of Musicians), te preko svojih članova aktivno sudjeluje u radu još nekoliko međunarodnih udruga koje se bave sindikalnom ili kolektivnom zaštitom prava glazbenika.

HGU je i jedan od osnivača Unisona - hrvatskog glazbenog saveza koji je krovni savez glazbenih udruga čime je preuzeo funkciju Instituta hrvatske glazbe. Udruga Unison osnovana je 2015. godine i nastala je iz potrebe za stvaranjem usklađenog ekosustava domaće glazbene zajednice.

Unison uz organizaciju i vođenje Glazbene nagrade Porin, Hrvatskog natjecanja mladih glazbenika Papandopulo, Hrvatske glazbene nagrade publike za hit godine Cesarica, je i koproducent nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off i Zagrebačkog festivala te mnogih drugih događanja vezanih uz glazbu. S glazbenim emisijama Poprock.hr i Glazbeni TOP20 te platformama Fokus i FokusKontrol ključne aktivnosti udruge su osmišljavanje, postavljanje i vođenje projekata koji pomažu razvoju domaće glazbene industrije.
Uprava i sva tijela HGUa su svjesni da je još mnogo izazova pred organizacijom.
Dapače, u ovo doba intenzivne digitalizacije glazbene industrije postoje tendencije da se prava glazbenika, ponovo, kao i puno puta u povijesti „preskoče“ ili zanemare. Stoga pred HGUom predstoji izuzetno intenzivno i bremenito doba u kojemu se osnovni cilj organizacije – omogućavanje kvalitetnog i dostojanstvenog statusa glazbenika – nikako ne mijenja, već samo modernizira i intenzivira.