HGU stream sessions: 1.4.2021. - Detour Datum objave: 30.03.2021.

HGU stream sessions: 1.4.2021. - Detour

Nije prvoaprilska šala - 1.4.2021. točno u 18 sati, na HGU YouTube kanalu prenosimo nastup jednog od naših najuspješnijih bendova - Detoura! 

U suradnji s Ministarstvom kulture i medija, iz domene radionica i koncerata uživo pred publikom, prebacili smo se u digitalni online format, sve popularniji live stream, koji će se emitirali putem našeg YouTube kanala, i dijeliti preko Facebooka i drugih društvenih mreža na internetu.

U novom terminu od planiranih 15-tak koncerata i glazbenih radionica, koncert će održati poznati zagrebački sastav DETOUR, u četvrtak 1. travnja 2021., s početkom u 18:00 sati.

Facebook event


*** Kliknite ovdje za direktan prijenos na YouTubeu***


DETOUR - ELECTRO-ACOUSTIC POP GLAZBENA ATRAKCIJA
Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, suvremenog, elektro - akustičnog pop zvuka, bržeg i plesnijeg ritma, začinjenog povremeno drum'n'bass i ponekom country notom. Do početka 2006. ova peteročlana glazbena skupina predvođena autorom, aranžerom, producentom i gitaristom Nenadom Borgudanom djelovala je pod imenom Yammat da bi nakon razilaženja s tadašnjim managerom nastavila svoj glazbeni put pod imenom "Detour". Njihova snaga nije samo u najnovijim uradcima nego i u pjesmama starijeg datuma poput "Ljeto počinje", "Mjesec", "Gledano sa strane" i "Prijatelj" koje su se našle na njihova prva dva studijska albuma "Detour" i "TV". Ipak, treći studijski album "A što ak' ja..." pokazao se prijelomnim u njihovom dotadašnjem djelovanju katapultirajući ih u status velike regijske glazbene pop atrakcije prikačivši im titulu "perjanice novovalskog popa". Istovremeno im se otvorio i veliki broj koncertnih nastupa s čime su došle i brojne nagrade. Album, nošen najviše hit singlovima "Srce veliko", "Snijeg", "Daleko" i "Plešem sama", osigurao je Detouru top mjesta u većini godišnjih izbora, te Porina za najbolji pop album u 2014.

Početkom 2016. Nenad potpisuje možda najuspješniji uradak u svom autorskom djelovanju, pjesmu "Zaljubila sam se" s kojom se predstavila i nova vokalistica grupe Gina Damjanović, zamjenivši dotadašnju pjevačicu Maju Posavec. Pjesma je poharala domaće top liste dobivši od strane Hrvatske diskografske udruge priznanje za najvrćeniju pjesmu te godine u eteru radijskih postaja, a 2017. pjesma im donosi glazbenu nagradu Porin u kategorijama Pjesma godine i Najbolja izvedba grupe s vokalom. Detourovci se mogu pohvaliti i nagradom za grupu godine u 2016. što je uz rasprodani koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture bio najbolji mogući način obilježavanja slavljeničkih deset godina rada. Pratila ga je i promocija hvaljenog albuma "DETOUR 10", koji je ponudio novo čitanje poznatih pjesama grupe, snimljenih u osvježenim i promjenjenim aranžmanima.

Nakon "Zaljubila sam se", novi album "Tourdetour" uspješno se predstavio kroz pjesme "Biram"/Porin nominacija za Pjesmu godine, Najbolju izvedbu grupe s vokalom i Najbolji video, nastavlja se kroz hitoidni singl "Bez tebe", te "Vikend" i "Skrivena" gdje ga je glazbena kritika svrstala među top albume u 2018. Kraj 2018. Detourovci će svakako pamtiti zbog svog najvećeg koncerta u karijeri održanog u Maloj dvorani Doma sportova. Nakon sjajnih rasprodanih koncerata u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru i K.D. Vatroslav Lisinski s grupom Pavel, te koncerata diljem Lijepe naše i na prestižnim festivalima u regiji kao što su Exit i Sea Star festivala, ovo je bio logičan slijed. Početak 2019. godine donosi im nova priznanja gdje s aktualnim albumom "Tourdetour" na novinarskoj glazbenoj nagradi Rock&Off odnose nagradu u Pop&off kategoriji, a ni na glazbenoj nagradi Porin nisu ostali praznih ruku, odnijevši pobjedu u kategorijama za Pop album godine i Najbolja izvedba grupe s vokalom. Peti studijski album zatvoren je s također zapaženim singlovima elektro popističkom "Ima i nema", te vintage akustik baladom "Slike o našim danima".

Grupa Detour sa željom unapređivanja postojećeg repertoara, te daljnjeg autorskog pristupa početkom 2020. umjesto tadašnje pjevačice Gine uključuje dva nova ženska vokala, Karlu i Doru. Ova tranzicija je prema riječima frontmana Nenada Borgudana bila apsolutno artistička odluka, a singlovima "Šarena" i "Slavlje" otvaraju priču petog studijskog album čiji izlazak se planira tijekom 2022.

Facebook benda
https://www.facebook.com/grupadetour

Instagram benda
https://www.instagram.com/grupadetour


Facebook event

KLIKNITE OVDJE ZA DIREKTAN YOUTUBE LINK I GLEDAJTE PRIJENOS!

Video redatelj: Goran Berović
Audio produkcija: Mario Rašić
Moderator: Zvonimir Bučević - Buč