HGU stream sessions: 16.12.2021. - Ivan Kapec 5tet Datum objave: 16.12.2021.

HGU stream sessions: 16.12.2021. - Ivan Kapec 5tet

Budite s nama 16.12.2021. uz novo izdanje HGU STREAM SESSIONS - Ivan Kapec 5tet, u 20:00 sati

U suradnji s Ministarstvom kulture i medija i HUZIP-om, nastavljamo s live stream radionicama i koncertima, koji se emitiraju na YouTube kanalu HGU i dijele preko Facebooka i drugih društvenih mreža.

Naš slijedeći gost je Ivan Kapec, zagrebački jazz gitarist i skladatelj, koji u svom kvintetu okuplja vrsne jazz glazbenike mlađe generacije: Maria Bočića saksofon, Šimuna Matišića vibrafon, Luku Veselinovića kontrabas, i Borka Rupenu bubnjevi - znane već publici iz bendova Mary May, Big banda HRT-a, Harlequin Art Collective, itd...

Link za Facebook event


*Direktni link za stream*

Ovom prilikom Ivan će predstaviti svoj peti solo album "Crta", kojem prethode Lancun (2001), Bava (2003), Time traveling (2014) i Razor (2017). Album "Crta" je izvrsno prihvaćen i od publike i od kritike. Pojam "crta" aludira na prostor-granicu. U trenucima sveopće fuzije glazbenih stilova, a zahvaljujući visokoj tehnologiji, došlo je do rušenja granica (crte) između glazbenih stilova i shodno tome njihovom nestajanju. Album otkriva čežnju za jednostavnošću melodije, poštivanju prirodne dinamike akustičnih pojava i elementarnu komunikaciju sa slušateljima. Album je snimljen u glasovitom studiju Artesuono u Udinama u Italiji krajem srpnja prošle godine. Snimanje, miksanje i mastering, tj. glazbenu produkciju napravio je Stefano Amerio, inače redoviti suradnik diskografske kuće ECM, odnosno njezinog producenta Manfreda Eichera. U tom studiju nedavno su snimali glazbenici kao npr. Eivind Aarset, Gary Peackok i Enrico Rava. Ploča je tiskana u znamenitoj tiskari Record Industry u Haarlemu, u Nizozemskoj čije usluge koriste mnoge jazz etikete.

Ivan Kapec aktivno se bavi jazzom i elektroničkom glazbom od 90-ih. Svirao je u brojnim hrvatskim jazz ansamblima, a 2001. osniva vlastiti trio s kojim snima dva albuma, “Lancun” i “Bava”. Također je osnivač multimedijalne skupine “Trianguli Zona” s kojom je nastupao na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2009. vodi sastav Capisconne, a zajedno s DJ Laboshom autor je projekta “Loop Chamber Music”, a s Borkom Rupenom elektro-akustičnog improvise dua “Sonic Diptych”. EP “Activity”, sastava Capisconne objavljen je za meksičku net etiketu “Breathe Compilation“. Taj album svrstan je među pet najboljih Creative Commons albuma u 2009.

Godine 2011. surađuju s rumunjskim etno ansamblom “Anton Pann Band” iz čega je nastao album “Emerging Landscapes”. 2014. Capisconne objavljuje hvaljeni album “Time traveling”, za koji je opširnu bilješku na CD-u napisao novinar portala “All About Jazz” John Kelman. Londonski label Dubmission uvrstio je tri Kapecove elektronske skladbe u kompilaciju “Next dubmission”. Ivanove skladbe, među ostalima, izvodili su Big Band HRT-a, multiinstrumentalist Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar, a napravio je i velik broj skladbi za filmove i umjetničke video instalacije. Ivan je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD, Češkoj, Turskoj i Italiji. U posljednje vrijeme Ivanove aktivnosti vezane su i za grupu Kozmodrum, suradnju s pjevačicom i autoricom Majom Posavec te sessione electro-jazza pod nazivom "Sunrise Sessions", kao nove platforme za razvoj kreativne scene improvise glazbe u Hrvatskoj.

Zajedno s Jankom Novoselićem, s kojim svira u grupi Kozmodrum, pokrenuo je izdavačku kuću Zona Muzika. Ivan je pisao za časopis WAM i uređivao teme o glazbi u časopisu Quorum. Također uređuje i radio emisiju "Jazzolovka" koja promovira novu improvise i jazz glazbu u regiji.

Video redatelj: Goran Berović
Audio produkcija: Nenad Zubak
Asistent audio producenta: Filip Kovačević
Moderator: Zvonimir Bučević - Buč

Facebook:
https://www.facebook.com/ivan.kapec1

Youtube:
Ivan Kapec 5tet - album Crta
https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kESNQfv9QSARqHUbqc8ucguTyiVjE0WgE

Fotografije portreta Ivana Kapeca: Vesna Zednik