HGU stream sessions - 24.2.2022. - Cinkuši Datum objave: 24.02.2022.

HGU stream sessions - 24.2.2022. - Cinkuši

U 19 sati pridružite se stream sessionu uz genijalne Cinkuše!

U suradnji s Ministarstvom kulture i medija, nastavljamo s live stream koncertima, koji se emitiraju na YouTube kanalu HGU, i dijele preko Facebooka i drugih društvenih mreža.

Naš gost je glazbeni sastav CINKUŠI koji čine slijedeće glazbenici:
Tihomir Kruhonja kontrabas; Mirko Radušić akustična gitara; Marko First violina; Natalia B. Radušić mandolina; Nebojša Stijačić el. gitara; Nikola Santro trombon; Krešo Oremuš usna harmonika; i Marko Meštrović bubanj, djembe.


Facebook event - kliknite na link
YouTube stream - kliknite na link

Kao temelj svoje glazbe Cinkuši koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja u koju interpoliraju autorski pristup i literarne uzore, pa i klišeje koji bude kolektivnu emocionalnost. Izvrstan primjer "prevođenja" tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda. Potpuno su otvoreni za mnoge metamorfoze rocka, psychedelica, jazza, i do tragova ekspresivne, pa čak i komorne glazbe. Preporuča se u velikim količinama na kraju dana kad je već sve obavljeno.

Izdali su 5 samostalnih albuma: Zeleni kader (1999), Domesticus Vulgaris (2005), Špiritus Sanctus (2009), Uživancija! Live in Teatar &TD (2011), i Krava na orehu (2017). Uvršteni su na prestižne strane i domaće kompilacije: The Rough Guide to the Music of the Balkan / World Music Network, ArteFacts / Belgium, Earthplugged Croatian World Music Womex 08 / Spona, EthnoAmbient Croatia/Kopito Records, 10. Festival dalmatinske šansone Šibenik / Croatia Records, Magic from the Crossroads - World Music from Croatia / HGU, Etno devedesete / CBS...

Cinkuši su autori glazbe za animirani film The Raft (2021), režisera Marka Meštrovića, dobitnika Grand Prix-a na Supertoon International Animation and Comics Festivalu 2021. Autori su glazbe za kazališnu predstavu Mladena Kerstnera Gruntovčani (2020), u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića, Dražena Ferenčine Pred smrt (2017), Renea Medvešeka Čovjek koji je spasio Europu (2010). Sudjelovali su u glazbi za kazališnu predstavu W. Shakespearea: Hamlet, u režiji Zlatka Viteza, te sa Glumačkom družinom Histrioni gostovali na turneji u SAD-u 2002.

Sa plesnim ansamblom Liberdance ostvarili su uspješnu suradnju napisavši glazbu za plesne predstave Domesticus Vulgaris ili Jednostavno domaće (2005.) i Etnounlimited ili suze i krv (2008). Cinkuši potpisuju glazbu za animirane filmove Ciganjska (2004.) i Silencijum (2006). Autori filmova Davor Međurečan i Marko Meštrović (bubnjar Cinkuša) osvojili su mnogobrojne domaće i međunarodne nagrade, a Cinkušima je na 13. Danima Hrvatskog filma dodijeljena strukovna nagrada za najbolju autorsku glazbu.

O glazbenoj družini Cinkuši u produkciji Hrvatske televizije snimljen je 2008. dokumentarni film The Cinkuši u reziji Ljiljane Šišmanović.

Tokom 2011. Cinkuši objavljuju svoj prvi live album i DVD-live video s koncerta snimljenog 12. 5. 2010. u Teatru &TD. u Zagrebu pod nazivom "Uživancija!". S albumom Špiritus Sanctus i Krava na orehu osvojili su Hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolji etno (world music) album godine. Osim Hrvatske gostovali su i u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Sloveniji, Srbiji, BIH, Mađarskoj, Poljskoj, Malti. Koristeći uglavnom akustične instrumente Cinkuši dobivaju dimenziju više i pretvaraju se u stroj za kreaciju dobrog raspoloženja.

http://www.cinkusi.hr

Facebook:
https://www.facebook.com/cinkusi

Youtube:
https://www.youtube.com/user/ybel6/featured

E-mail:
cinkusi1@gmail.com


HGU Stream Sessions 2022 - produkcijski tim:
Audio produkcija: Nenad Zubak i Mario Rašić
Video produkcija: Goran Berović
Design vizuala: Vedran Baotić/Sunset Strip Studio
Izvršni producent: Zvonimir Bučević - Buč/HGU Podružnica 1 Zagreb