HGU YouTube Sessions: Kristina Delfin Kanceljak - Glazbenici i pravo - velika ili mala muka Datum objave: 19.12.2023.

HGU YouTube Sessions: Kristina Delfin Kanceljak - Glazbenici i pravo - velika ili mala muka

HGU YouTube Sessions, ovaj put iz drukčijeg - pravnog - kuta. Obavezno pogledajte ovu epizodu s Kristinom Delfin Kanceljak koja će razmrsiti sve pravne zavrzlame s kojima se glazbenici i glazbenice susreću u svom radu!

Hrvatska glazbena unija snimila je brojne edukativne video materijale naziva HGU YouTube Sessions, s ciljem popularizacije vrhunskih hrvatskih glazbenika, glazbenih profesionalaca i stručnjaka vezanih za glazbu. Vjerujemo da će HGU YouTube kanal pomoći mladim, ali i starijim iskusnim glazbenicima, da saznaju dodatne informacije vezane uz usavršavanje sviranja, pravnu regulativu, promidžbu, koncertnu aktivnost, diskografiju, i druge važne teme i glazbene sadržaje.

Kliknite na link za video novog HGU YouTube Sessiona s odvjetnicom Kristinom Delfin Kanceljak
.

Popis većine tema koje su obrađene u video epizodi "Glazbenici i pravo-velika ili mala muka", serijala HGU YouTube Sessions:
- Kriteriji da se netko učlani u HGU i smatra se glazbenikom
- Koja sve prava glazbenik može ostvariti članstvom u HGU
- Razlika između HUZIP-a, ZAMP-a i ZAPRAF-a
- Prava glazbenika temeljem Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima
- YouTube & Digitalna prava
- Diskografski ugovori
- Ugovor unutar banda i Ugovor o zastupanju, tzv. Copyright chain
- Pravni savjeti mladim glazbenicima
- Na koji način se član može zaštititi u slučaju neisplaćenog honorara - Izvođački ugovor
- Na koji način član može istupiti iz članstva HGU
- Prestanak članstva u organizacijama za zaštitu kolektivnih prava npr. HUZIP
- Članstvo umirovljenika u HGU
- Procedura odlaska glazbenika u mirovinu - Samostalni umjetnici i članovi HZSU-a
- Razno, npr. Zakon o umjetnicima



Kristina Delfin Kanceljak odvjetnica je u Zagrebu čije je područje profesionalnog djelovanja uglavnom pravo intelektualnog vlasništva, kultura i mediji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1992.), te je od tada član Hrvatske odvjetničke komore i to prvo u vježbeničkom statusu, a potom i kao samostalna odvjetnica (1996.). Pohađala je postdiplomski studij iz Građanskog prava na PFZ-u, te Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski studij Intelektualno vlasništvo na Sveučilištu u Zagrebu. Surađuje s većinom organizacija i subjekata zaštite autorskih i srodnih prava u Hrvatskoj, te srodnim asocijacijama u inozemstvu. Ujedno je stalna pravna savjetnica mnogih profesionalnih udruga u kulturi.

Tijekom svog profesionalnog djelovanja bila je uključena u različite procese kako savjetodavne, tako i zakonodavne u Republici Hrvatskoj (Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, razni medijski zakoni, te zakoni i podzakonski akti iz područja kulture), a kao ekspert bila je i stalna članica dviju radnih grupa u procesu pridruživanja RH Europskoj uniji, i to za poglavlje Obrazovanje i kultura, te poglavlje Intelektualno vlasništvo. Kao predavač i panelist redovita je sudionica domaćih i inozemnih stručnih skupova s područja intelektualnog vlasništva (Hrvatsko društvo za autorsko pravo, Europsko udruženje organizacija kolektivne zaštite AEPO ARTIS, Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo – WIPO, Vijeće organizacija kolektivne zaštite izvođačkih prava - SCAPR). Jedna je od osnivačica i dugogodišnji član Upravnog odbora Hrvatskog društva za autorsko pravo. Redovito objavljuje radove u Godišnjaku Hrvatskog društva za autorsko pravo, a koautorica je knjige "Uvod u medije" (Naklada Jesenski i Turk, 2011.), s radom Autorska prava u medijskim industrijama.


Produkcijski tim:

Voditeljica: Martina Validžić
Video snimanje i montaža: Goran Berović
Audio snimanje i produkcija zvuka: Mario Rašić
Scenografija: Igor Balent / Balent Art Factory
Izvršna produkcija: Zvonimir Bučević / HGU Podružnica 1 Zagreb