Hrvatska obilježava Svjetski dan glazbe 21.6.2018. Datum objave: 19.06.2018.

Hrvatska obilježava Svjetski dan glazbe 21.6.2018.

Povodom Svjetskog dana glazbe koji se obilježava u četvrtak 21. lipnja, u gradovima diljem Hrvatske održat će se cjelodnevni glazbeno-scenski programi u organizaciji podružnica Hrvatske glazbene unije (HGU). Više od 700 profesionalnih i amaterskih glazbenika nastupit će na javnim gradskim površinama i time podsjetiti posjetitelje svih generacija na važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Tijekom Svjetskog dana glazbe, gradovi postaju zonom slobodne svirke - glazbenici izlaze na ulice i svojom svirkom slave glazbu. Na više lokacija u Osijeku, Primoštenu, Puli, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku i Zagrebu ali i u brojnim manjim mjestima Primorsko-goranske županije održavat će se besplatni koncerti, radionice i druge glazbene priredbe. Priliku da pokažu svoj talent dobit će i brojni mladi kantautori i amaterski bendovi, a posjetitelji će moći uživati u popu i rocku, jazzu, bluesu, zabavnoj, klasičnoj i tradicionalnoj glazbi, ali i mnogim drugim žanrovima. Akustične svirke odzvanjat će ulicama i trgovima najvećih hrvatskih gradova koji će, svaki na svoj način, doprinijeti širenju univerzalne glazbene poruke te na najljepši i najveseliji način označiti početak ljeta.

U Zagrebu će besplatni koncerti biti organizirani na 11 lokacija u centru grada. Po prvi puta će dvije lokacije biti rezervirane za nastup DJ-a. HGU i Klubska scena te novoformirana DJ sekcija osigurali su prostore Tunela Grič i Art parka. Puhački orkestar ZET - Zagreb, će također obilježiti Svjetski dan glazbe tako što će od 17:00h - 18:30h svirati u povijesnom tramvaju iz 1924. godine po ulicama grada Zagreba. Ruta kojom će voziti je: Ljubljanica, Cibona, Glavni kolodvor, Trg žrtava fašizma, Trg bana Josipa Jelačića, Trg Franje Tuđmana, Cibona, Trešnjevka, Ljubljanica. ZET poziva sve sugrađane da im se pridruže na besplatnim vožnjama ovim turističkim tramvajem.

Tijekom prvog dana ljeta, a sve s ciljem popularizacije domaće glazbe, svi centri hrvatskog radija emitirati će isključivo domaću glazbu.

Svjetski dan glazbe (franc. Fete da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima. Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima, uz podsjećanje koliko glazba uljepšava svakodnevnicu. Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 120 zemalja na svim kontinentima.

Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. godine, a ovu manifestaciju poklanja građanima s namjerom da se ta tradicija nastavi i u budućnosti. Osim što promovira glazbu među građanima, HGU je i jedan od utemeljitelja hrvatske glazbene nagrade Porin koju stručno glasačko tijelo dodjeljuje profesionalnim glazbenicima za najznačajnija i najkvalitetnija postignuća u hrvatskoj glazbi. Također brinemo i o statusnim pitanjima glazbenika i afirmaciji hrvatske glazbene kulture u zemlji i svijetu.

Ovdje pogledajte kompletnu satnicu nastupa povodom Svjetskog dana glazbe u Osijeku, Primoštenu, Puli, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku i Zagrebu i detaljan popis događanja u Primorsko goranskoj županiji.

Facebook stranica Svjetskog dana glazbe