In memoriam: Aleksandar Saša Veselinović (14.12.1945. – 28.05.2020.) Datum objave: 03.06.2020.

In memoriam: Aleksandar Saša Veselinović (14.12.1945. – 28.05.2020.)

Nakon duge i teške bolesti u 74. godini preminuo je Aleksandar Saša Veselinović (Vinkovci, 14.12. 1945. – Rijeka, 28.05.2020.), gitarist legendarnih Opatijskih Suvenira
 

Aleksandar Saša Veselinović rođen je u Vinkovcima 14.12.1945. g. u glazbenoj obitelji. Ljubav prema glazbi nasljedio je od majke (profesorice klavira), koja mu je i davala prvu poduku u sviranju klavira, da bi kasnije nastavio sa sviranjem gitare.

Sa nepunih 17 godina, po dolasku u Opatiju, susreće se i započinje suradnju s legendarnim OPATIJSKIM SUVENIRIMA, koji su početkom 60.-ih započinjali svoju dugogodišnju uspješnu glazbenu karijeru (D. Paro, A. Poščić, R. Popeskić, S. VESELINOVIĆ, kasnije i D. Topić, B. Fućak, E. Stanić, N. Načinović, K. Lenaz).

Glazbena karijera A. Veselinovića u potpunosti je vezana za popularne „Suvenire“ koji već
1964.g. izdaju prvu singl ploču za tadašnji Jugoton (danas Croatia Rec.) kojoj su ostali vjerni tijekom svih glazbenih godina. S grupom snima 21 singl ploču, 5 LP ploča, 10 kaseta i
3 CD-a. LP „OPATIJSKI SUVENIRI“ tiskan je u zlatnoj tiraži. Tijekom karijere surađuje sa Z. Runjićem, Đ. Novkovićem, A. Kabiljom, M. Mihaljevićem, H. Hegedušićem i drugima. 

Uvijek je s ponosom isticao suradnju s kolegom i prijateljem Ivom Robićem kojeg je sa
„Suvenirima“ pratio na ljetnim terasama Opatije i brojnim domaćim i inozemnim turnejama. Kao član grupe surađivao je sa T. Ivčićem, Z. Vučković, O. Dragojevićem, K. Slabincem... Nastupao je na festivalima: MIK, Splitski festival, Karneval Fest i dr. 

Sudjelovao je u mnogim humanitarnim koncertima, a za vrijeme domovinskog
rata, kao član CROATIAN MUSIC AIDA, postrojbe glazbenih umjetnika, nastupa na ličkom ratištu kao potpora hrvatskim braniteljima. S grupom OPATIJSKI SUVENIRI nagrađen je
Nagradom Grada Opatije.

Jedan je od osnivača HGU PGŽ Podružnice 3, Rijeka, i njezin dugogodišnji član.

Posljednji ispraćaj Aleksandra Saše Veselinovća održan je u krugu obitelji, njegovih 
Opatijskih suvenira i glazbenih prijatelja na groblju u Voloskom. Ispraćen je „Serenadom Opatije“, pjesmom koju je mnogo puta pjevao u dugogodišnjoj glazbenoj karijeri.

Počivao u miru Božjem.

HRVATSKA GLAZBENA UNIJA
PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE
Podružnica 3, RIJEKA