In memoriam: Goran Mikuličić (21.11.1966. - 8.8.2019.) Datum objave: 13.08.2019.

In memoriam: Goran Mikuličić (21.11.1966. - 8.8.2019.)

Nakon duge i teške bolesti, napustio nas je Goran Mikuličić, goranski glazbenik, u svom kraju poznat i kao "goranski slavuj".

Rođen 21.11.1966.g. u Rijeci, ovaj simpatični Goranin svoju je glazbenu karijeru započeo pred više od dva desetljeća tijekom koje je otpjevao i snimio nekoliko poznatih pjesama o Gorskom kotaru, kao i brojne obrade Tomislava Ivčića i drugih popularnih hrvatskih pjevača. 

Glazbeni put započinje suradnjom s Andrejom Bašom, a rezultat te suradnje s glazbenim talentom iz malenog mjesta u srcu Gorskog Kotara, Mrzlih Vodica, bio je prvi album pod nazivom "Što nam to curice rade". Za svoj drugi album "Suze nebeske" izabrao je kao producenta Davora Tolju, a naslovna pjesma bila je zapravo obrada čuvenog Princeovog hita "Purple Rain". Od poznatih izvođača svakako treba izdvojiti dugogodišnju suradnju sa Draženom Zečićem, a inspiracija tijekom te suradnje iskorištena je na Goranovom novom albumu "Večeras se luduje". Na albumu je radio poznati tim autora; Branimir i Mario Mihaljević, Zlatko Pejaković i Fayo. Sam naziv "Večeras se luduje" otkriva nam kako se na albumu nalaze vesele pjesme izrazito zabavnog karaktera. Snimio je i nekoliko spotova - "Nema cure" (Marko Polo Fest 2001 - stručna nagrada žirija),"Lažljivice" (Zlatne žice Slavonije 2001),"Večeras se luduje", "Suza Gorana"....

Boreći se dugo s bolešću i sve žešćim usputnim zdravstvenim tegobama, Goran se odlučio snimiti svoju posljednju pjesmu (2018.g.), u kojoj će biti opjevan njegov zavičaj kakvog se on sjećao iz svog djetinjstva...Odlučio se za pjesmu ''Suza Gorana'' koju je otpjevao u pratnji zbora ''Gimpl'' iz Ravne Gore, (umj.voditeljica Žaklina Majetić Mufić). U stvaranju demo verzije pjesme pomogao je i gitarist Damjan Brnić iz Rijeke.
 
Pjesma ''Suza Gorana'' veliča ljepotu Gorskog kotara te opisuje odrastanje i sjećanje na djetinjstvo u goranskom zavičaju. Snimljena je u tonskom studiju Roberta Funčića u Rijeci. Autor teksta: Davor Grgurić ,autori glazbe: Davor Grgurić i Robert Funčić. Pjesma je predstavljena početkom svibnja 2018. g.

Goran je pjesmu od prvog dema kada ju je čuo, doživljavao vrlo emotivno, naglašavajući kako bi volio da postane goranska himna i kako želi trajno ostati zapamćen upravo po njoj, kao i svojoj ljubavi za Gorski kotar i svoju rodnu Mrzlu Vodicu.

Njegov blizak prijatelj i suradnik, goranski pjesnik i glabenik Davor Grgurić, opraštajući se od Gorana zapisao je : "Svima koji su s njime surađivali ostaju ponos i dirljiva uspomena na skromnog Goranina iz Mrzle Vodice koji je najviše od svega volio svoj zavičaj, ljude u njemu i glazbu. Njegove pjesme možemo i ubuduće naći na youtubu i u programu Radija Gorski kotar, a za pjesmu "Suza Gorana" se nadamo da će trajno svjedočiti Goranovo djetinjstvo i najmiliju uspomenu na odrastanje u Gorskom kotaru "pod krošnjom djedova".

Ova pjesma možda jednom doista postane nova goranska himna, jer svi uspjesi i skromne ljudske životne bitke u našem goranskom zavičaju sporo klijaju i teško se primaju, no ipak su žilave i namijenjene trajanju, kao što je trajala i Goranova grčevita želja da glazbom slavi Život, kojeg je toliko iskreno volio, a koji mu je polako, godinama izmicao.“ 

Bio je član HGU PGŽ Podr.3 Rijeka od 1995.i prvi glazbenik iz Gorskog kotara koji se učlanio u HGU,i aktivno sudjelovao u radu.

Prema svima s kojima je kroz svoju glazbenu karijeru surađivao iskazivao je neizmjernu skromnost, kolegijalnost i prijateljsko bodrenje...

Mirno snivaj, dobri naš čovječe!

Posljednji ispraćaj i ukop Gorana Mikuličića bio je 09.08.2019. na mjesnom groblju u Mrzloj Vodici.


Tekst: J.Čubrić/D.Grgurić
HGU PGŽ – Rijeka,13.08.2019.