In memoriam: Stjepan Braco Fučkar (1936. - 2022.) Datum objave: 28.07.2022.

In memoriam: Stjepan Braco Fučkar (1936. - 2022.)

Poštovane kolege i prijatelji, s tugom Vas obavještavamo da nas je 27. srpnja 2022. u 86. godini života napustio Stjepan Braco Fučkar: radijski urednik, glazbeni pisac i jazz glazbenik.

Rođen je u Zagrebu 1936. godine. Prve je note odsvirao na saksofonu, na privatnim podukama kod člana jednoga od brojnih big band sastava koji su pedesetih godina djelovali u Zagrebu. Već tijekom srednje škole i sam počinje svirati u ansamblima (s Radanom Bosnerom, Ivom Körblerom, Silvijem Glojnarićem i drugima). Nakon završetka Srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu (klarinet u razredu prof. Josipa Nochte i prof. Giovannija Cavallina) postaje član Grupe Ursule May, s kojom odlazi u Finsku. Po povratku u Zagreb upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, na kojoj je 1967. diplomirao na Teoretsko–nastavničkom odsjeku. Iste godine počinje raditi na Radio Zagrebu u sklopu netom otvorenog Odjela za fonomaterijale. Potom prelazi u Redakciju zabavne glazbe, isprva kao suradnik, a kasnije kao urednik. Vodio je i uređivao emisije Zeleni Megaherc, Sunčani sat Pops, Jutarnji program, Noćni program, Glazba za sanjarenje, Vrijeme za swing, a od 1967. do 2002. i emisije o jazzu poput Stereorame jazza, Jazz za diskofile, emisije To je jazz te Vrijeme je za jazz.

Napisao je knjigu Hrvatski jazzisti koja je nastavak dugotrajnog i predanog rada bilježenja jazz glazbe i njihovih najvažnijih čimbenika - glazbenika, koje je u svojim emisijama na Hrvatskom radiju ugošćivao, promovirao i predstavljao tijekom više od dvadeset godina. Knjiga donosi pregled povijesti jazza u Zagrebu te obrađuje važne događaje i zbivanja na tom glazbenom području. Također je u popisao festivale poput Zagrebačkih dana jazza, Proljetne revije jazzza, Međunarodnih dana jazza i drugih, gdje su vrlo precizno navedene sve grupe ili pojedinci koji su nastupali tijekom godina.

Uz urednički posao na radiju, bio je aktivan kao saksofonist. Sudjelovao je u radu raznih glazbenih sastava, primjerice ansambla Do-Re-Mi, svakodnevno nastupajući sve do kraja osamdesetih godina. Godine 2002. otišao je u mirovinu no i dalje je povremeno nastupao kao glazbenik. Bio je redovni član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije.

Tekst i fotografija su preuzeti s web stranice Hrvatskog društva skladatelja.

Posljednji ispraćaj Stjepana Fučkara bit će u ponedjeljak, 1. kolovoza u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Dragi Braco, počivao u miru.