In memoriam: Žarko Siriščević (1955. - 2020.) Datum objave: 21.01.2020.

In memoriam: Žarko Siriščević (1955. - 2020.)

Poštovane kolege i prijatelji, s tugom Vas obavještavamo da nas je 17.1.2020. u 65. godini napustio glazbenik Žarko Siriščević, dugogodišnji član Hrvatske glazbene unije.

Rođen je u Splitu, 28.12.1955. godine. Već kao dijete pokazuje izuzetno zanimanje za glazbu koja šezdesetih godina podastire lepezu raznolikosti stilova, formi i žanrova. Početkom 70-tih postaje bubnjar novoformirane splitske grupe "Albatros" čime započinje njegova glazbena karijera instrumentaliste. U tom razdobolju surađuje sa grupama "Dalmatinski bardi", kao perkusionist (zajedno sa Ivom Pupačićem, Hrvojem Tudorom i Edvinom Devićem), kao bubnjar sa grupom "Val", u jednom kraćem periodu sa grupom "Magazin" kao bubnjar, grupom "Aspalathos Brass", te sa mnogim ondašnjim grupama splitske pop - rock scene.

Godina 1982. označava i prvu ozbiljnu prekretnicu na njegovom glazbeničkom putu kada Joško Banov, istaknuti skladatelj i aranžer, prepoznaje skriveni talent samoukog glazbenika usađujući mu nova znanja glazbenih normi i principa razvijajući ga na taj način već ranije prepoznate glazbeničke kapacitete. Od tada započinje dugogodišnje prijateljstvo i samozatajno, ali ustrajno upoznavanje sa svijetom glazbe. Već godinu kasnije, na Splitu '83, u to vrijeme najkvalitetnijem glazbenom festivalu s ovih prostora, debitira kao perkusionist festivalskog orkestra, svirajući zajedno sa vrsnim glazbenicima kao što su: P. Petej, K. Remeta, S. Marković, J. Banov, P. Kolarov, B. Kezele. Iskustvo muziciranja sa takvim glazbenicima, bilo je obavezujuće, ali i izuzetno poticajno.Godine djelovanja prožete su brojnim koncertima sa istaknutim grupama, orkestrima i izvođačima kao što su: Orkestar ratne mornarice (mo. Dragan Smiljan ), kvartet Joška Banova kao prateća grupa Meri Cetinić, Ivici Šerfeziju, koncerti sa Zoricom Kondžom, Oliverom Dragojevićem, Terezom Kesovijom, Vice Vukovom, Ivom Pattierom, Giullianom, Vinkom Cocom, Đorđijem Peruzovićem, Tedijem Spalatom i drugima.

Kao bubnjar orkestra Festivala zabavne glazbe – Split debitira 1987. godine, što je značilo novo poglavlje i novu razinu iskustva ostvarenog u suradnji sa poznatim i priznatim dirigentima poput Miljenka Prohaske, Stipice Kalogjere, Nikice Kalogjere, Pere Gotovca, Đela Jusića, Stjepana Mihaljinca, itd... Kao član jazz kluba "Split", pop - jazz grupe "Modus Vivendi" sastavljenu od Joška Banova, Ivice Bašića, Siniše Pavlića i Pavla Kolarova, nastupa na svim relevantnijim pozornicama toga vremena od kojih se posebno izdvaja cjelovečernji radio koncert u maloj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Okušavanje kroz različite žanrove glazbe profilira ga u svestranog glazbenika, no bubnjara prije i poslije svega. Izdvajaju se još nastupi koa što su: prvi solistički koncert Vice Vukova nakon dvadeset godina u Splitu, koncerti sa Orkestrom Hrvatske Ratne Mornarice (mo. Damir Marušić) uz "New Swing Quartet", te Navy Big Band VI flote USA, Cjelovečernji solistički koncert sa Tedijem Spalatom, mješovitim vokalnim sastavom "Elektrodalmacija" i ostali koncerti. Uz navedeno, potpisuje brojne skladbe i sudjeluje na raznim festivalima: "Dječji festival Split", "Mali Split", "Melodije Mostara", "Zadar Fest", "Marko Polo Fest", "Splitski festival", primajući nagrade i priznanja od publike i stručnog žirija. Okušao se i u filmu snimajući glazbu za film "Bogorodica" u izvedbi Giulliana. Bezuvjetna i ustrajna ljubav prema glazbi, velika količina rada i usavršavanja od samoukog ljubitelja bubnjeva učinila ga je vrsnim glazbenikom koji nalazi vremena i za stvaranje vlastitih kompozicija kako za djecu, tako i za već afirmirana pjevačka imena. Budući da je glazba njegov život, ne začuđuje i činjenica da je svirao nekoliko drugih instrumenata osim bubnjeva (gitara, klavir).

Od 2005. godine je i umjetnički voditelj pjevačkog društva "Marjan" - Split, amaterskog ženskog zbora sa kojim je održao prvi solistički koncert i sa koncerta snimio uživo album prvijenac. Bio je član klape Friži.

Posljednji ispraćaj Žarka Siriščevića bit će u utorak 21. siječnja 2020. godine u 14 sati na groblju Lovrinac u Splitu.


Počivao u miru.