In Memoriam: Zlatko Đurašina (1960. - 2022.) Datum objave: 04.03.2022.

In Memoriam: Zlatko Đurašina (1960. - 2022.)

Sa žalošću javljamo da nas je napustio naš član, Zlatko Đurašina.

Nakon kratke i teške bolesti 2. ožujka 2022. godine u Vrbovcu u 63. godini života preminuo je glazbenik, osnivač i kantautor vrbovečke rock grupe Stidljiva ljubičica, Zlatko Đurašina. Po svojim je glazbenim dostignućima postao neizostavno ime jugoslavenske i hrvatske novovalne scene s početka 1980-tim godina.

Rođen je u radničkoj obitelji 2. siječnja 1960. godine u Vrbovcu, od oca Ivana Đurašine i Štefice rođ. Jambrač. Osnovnu školu završio je 1975. godine u Vrbovcu u kojem je nastavio i srednje ekonomsko obrazovanje. Maturirao je 1979. godine u Centru za usmjereno obrazovanje Vladimir Nazor. Osnovnu glazbenu školu smjer gitara pohađao je u Vrbovcu. Brak je sklopio s Ljerkom rođ. Marković 1990. godine u Vrbovcu s kojom je imao sinove Andriju i Pavla.Zbog ljubavi i posvećenosti prema rock n roll glazbi, utemeljuje srednjoškolski sastav Dragster vrbovečke gimnazije iz kojeg 1979. godine nastaje rock grupa Stidljiva ljubičica u sastavu: Zlatko Đurašina (gitara), Elvira Happ (bubnjevi), Renato Happ (vokal) i Tvrtko Zdunić (bas). Tijekom 1980-ih godina svirali su kao predgrupa zagrebačkim rok bendovima Azri i Parnom valjku, odakle i potječe prijateljstvo i suradnja s legendarnim rock glazbenikom Husom Hasaefendićem. Uspon Stidljive ljubičice u jugoslavenskom rocku započeo je 1981. godine nakon što je na rock festivalu u Subotici osvojila 2. nagradu publike i drugu nagradu žirija s pjesmom „Moj prijatelj ide u vojsku“. Stidljiva ljubičica je izdala dva albuma „Osvrni se na mene“ (1981.) i „Jesenje frke“ (1982.) u izdanju Jugotona, današnji Croatia Records, te nekoliko singlica.

Uslijedili su mnogi intervjui i koncerti po bivšoj Jugoslaviji od Beograda, Sarajeva, Zagreba, Bjelovara, Koprivnice, Vrbovcu i u drugim gradovima. Osamdesetih je zagrebački Kulušić postao centar novog vala i klub za brojne nove izvođače u kojem je nastupila i Stidljiva ljubičica. Grupa je u međuvremenu postala sastavni dio novog vala na rockerskoj hrvatskoj i jugoslavenskoj sceni. Njihove pjesme su bila na mnogim rang listama, a često su bile izvođene na nekad legendarnoj i kultnoj zagrebačkoj radio stanici 101. Zlatko Đurašina i bend Stidljiva ljubičica stekli su status jedne od najsimpatičnijih grupa s regge elementima novovalne scene u 1980-tima. U tim godinama nastupali su s Parnim valjkom, Bijelim dugmetom, Prljavim kazalištem, Filmom, Idolima, Generacijom 5, Atomskim skloništem, Lačnim Francom, Električnim orgazmom i drugim poznatim rock bendovima.

Zlatko je u svojim pjesmama pisao o pulsu svakodnevnice mladih, njihovim stvarnim problemima i poetski o ljubavima koje im se događaju, ali s puno mladenačke radosti, izravnosti i energije po čemu je Stidljiva ljubičica izrasla u jednu od najosobnijih pojava u tadašnjoj rock sceni. Grupa je djelovala nekoliko godina do 1985. godine, jer se najprije Zdunić posvetio studiranju, a potom Elvira i Renato Happ započinju studiranje na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Zlatkova jedna pjesma iz tog razdoblja čak nosi naslov „Ostajem sam“. U razdoblju od 1981. do 2019. godine napisao je 60-tak pjesama, a kako je bio emocionalno vezan za svoj rodni grad, neke od njih posvetio je Vrbovcu. Stidljiva ljubičica je ostala poznata i po tome što su članovi isticali: „Želimo pjevati o stvarima koje volimo!“

Grupa je kao dio novovalne rockerske scene bila istodobno veliki promotor tadašnje općine Vrbovec u jugoslavenskim okvirima koja je, nema nikakve dvojbe, bila uz bok ključnih protagonista produkcije tadašnjeg vremena. Croatia records je 2010. godine izdala reizdanje svih pjesama Stidljive ljubičice digitalno masterirano. Zlatko je kasnije u duetu s Renatom Happom nastupao u okviru glazbenih nastupa u Vrbovcu.

Uz glazbu, Zlatko je svoj život vezao i uz tenis. Pripadao je prvoj generaciji učenih tenisača TK PIK Vrbovec, a isticao se svojim talentom i plijenio pozornost svojim nastupima. Generacija tenisača Zlatko Mađerec, Zlatko Đurašina, Valent Pankretić, Željko Bogati, Gordana Popović i Gordana Komerički bila je uspješna u pionirskoj konkurenciji pa su tako između ostaloga osvojili i 2. mjesto na ekipnom prvenstvu Hrvatske. Mađerec i Đurašina su u paru osvojili 2. mjesto na otvorenom prvenstvu grada Zagreba. Kasnije se Zlatko Đurašina odlučio za trenerske vode pa je boravio i u SAD-u, gdje je stekao tenisku trenersku licencu. Zlatko je bio licencirani učitelj tenisa Teniske akademije Nick Bollettieri. Jedno vrijeme vodio je i vlastitu tenisku školu, a bio je i dugogodišnji trener u TK Vrbovec. Bio je osnivač privatne tvrtke Forma ĐZ koja se bavila prodajom sportske opreme i rekvizita. Jedno vrijeme bio je zastupnik nekoliko inozemnih tvrtki za Hrvatsku, poput tvrtke Calvin Klein, nizozemske tvrtke sportske opreme Masita i lopte Derbystar.

Zlatko Đurašina je zajedno sa Stidljivom ljubičicom učinio prepoznatljive i cijenjene stvari na glazbenoj rock sceni te će vječno biti zapamćen, po sada već legendarnoj pjesmi „Osvrni se na mene“. Jedan je od rijetkih Vrbovčana čije se ime pročulo u jugoslavenskim okvirima i već po tome zaslužuje kultni status vrbovečkog glazbenika i tekstopisca. Pomaknuo je granice i jedan gradić Vrbovec lansirao u žižu jugoslavenske rock glazbe i zanimanja. Međutim, isto tako članovi Stidljive ljubičice su itekako prodrmali vrbovečku glazbenu scenu, utjecali na promjenu glazbenog interesa i ukusa mladih te uvelike doprinijeli popularizaciji rock glazbe u vrbovečkom kraju. Njegov nenadani i prerani odlazak je definitivno veliki gubitak za glazbeni, kulturni, sportski i javni život grada Vrbovca.

Posljednji ispraćaj vrbovečkog glazbenika i sportskog djelatnika Zlatka Đurašine bit će u petak, 4. ožujka 2022. godine u 14,00 sati na mjesnom groblju u Vrbovec.

Tekst: Zdenko Brezarić

Tekst i fotografije preuzete sa stranice radiovrbovec.hr