Izglasan novi zakon - OPREZ oko potpisa bilo kakvih ugovora s diskografima! Datum objave: 18.10.2021.

Izglasan novi zakon - OPREZ oko potpisa bilo kakvih ugovora s diskografima!

Poštovani članovi,

1. listopada je u Hrvatskom Saboru izglasan novi Zakon o autorskom i srodnim pravima kojim se unose bitne novine u pogledu ostvarivanja izvođačkih prava glazbenih umjetnika, posebice u odnosu na digitalne platforme.

Zakon je vrlo složen i stručne službe izvođačkih organizacija ga temeljito analiziraju.

Zakon je prepoznao problem dosadašnje nelegalne prakse hrvatskih diskografa koji su sve snimke, bez obzira jesu li bili u potpunosti, djelomično ili nimalo pokriveni ugovorima dizali na platforme i za to primali ukupnu naknadu, u što su bila uključena i Vaša, izvođačka prava.

No, način na koji bi u budućnosti svi izvođači mogli doći do svojih sredstava je zakompliciran dodatnim odredbama.

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije je na svom sastanku, održanom u petak 15. listopada, utvrdilo da se Zakon temeljito analizira te da se potom napravi hodogram s preporukama članstvu u zavisnosti u kojem statusu su njihovi odnosi po određenoj snimci s određenim diskografom.

Postoje naime, tri glavne grupe odnosa umjetnika izvođača i diskografa:
- Snimke nastale valjanim ugovorima između pojedinog izvođača i diskografa, koji u sebi sadrže i odredbe o distribuciji i licenciranju digitalnim platformama;
- Snimke nastale ugovorima između pojedinog izvođača i diskografa koji NE SADRŽE odredbe i uvjete korištenja u vezi distribucije i licenciranja digitalnim platformama;
- Snimke koje su nastale BEZ IKAKVIH ugovora između konkretnog izvođača i diskografa a distribuirane su i licencirane digitalnim platformama.

Ovdje želimo naglasiti kako Zakon jasno utvrđuje da SVAKI IZVOĐAČ (bez obzira u kojem je statusu na pojedinom snimci: glavni izvođač, gostujući ili studijski glazbenik, ima pravo na naknadu s naslova korištenje njegovih izvedbi).

Ta se naknada može ostvarivati kolektivno (kroz HUZIP) ili temeljem individualnog ugovora s diskografom za svaku pojedinu snimku na kojoj sudjeluje.

No, putevi do konačnog primitka novca, posebice u ovom razdoblju, nakon što je Zakon tek donesen, su prilično komplicirani. Mi ćemo Vas o Vašim daljnjim postupcima naknadno obavještavati, nakon što se napravi dubinska analiza i iznađu najkvalitetniji prijedlozi i rješenja.

U svakom slučaju, za sada, ali i ubuduće: BUDITE POSEBNO OPREZNI PRILIKOM POTPISIVANJA BILO KAKVIH NOVIH UGOVORA s diskografskim kućama.

Poseban oprez posvetite slijedećim pitanjima:

a) regulacije "starih" odnosa, tj Vaših prava s već postojećih snimaka koje se nalaze na digitalnim platformama ili su eksploatirane na druge načine. Diskografi će sigurno pokušati što jeftinije regulirati Vaša dospjela prava, pa Vam savjetujemo da po pitanju starih prava ništa ne potpisujete. No, naravno konačna odluka je na Vama.

b) Pojedini diskografi već sada nastoje svoje obveze za reguliranjem odnosa SA SVIM UKLJUČENIM GLAZBENICIMA na snimkama (kako glavnim, tako i gostujućim ili studijskim) prebaciti na glavne izvođače. NIKAKO NE PREUZIMAJTE OBAVEZE NA SEBE da ćete regulirati sa svim glazbenicima te odnose. A ukoliko niste glavni izvođač - NIKAKO NEMOJTE POTPISIVATI UGOVORE S DRUGIM IZVOĐAČIMA, jer to nije njihova obveza. Potpisom međusobnih ugovora s drugim izvođačima možete proizvesti samo probleme, sebi i drugim izvođačima, o čemu smo Vas već detaljnije izvjestili u priopćenju koje se nalazi na ovoj stranici - KLIK ZA LINK.