Jazz orkestar HRT-a svira u čast Ive Robića Datum objave: 26.01.2023.

Jazz orkestar HRT-a svira u čast Ive Robića

U srijedu, 1. veljače 2023. u 20 sati, u dvorani Gorgona (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb), obilježava se rođendan Ive Robića "Happy Birthday, Mister Morgen". Sudjeluju Danijel Čačija i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom dirigenta Mirona Hausera.

29. siječnja navršava se sto godina od rođenja najuspješnijeg glazbenika hrvatske popularne glazbe druge polovice 20. stoljeća. Međunarodni uspjeh Ive Robića do danas je ostao nenadmašen na našim prostorima.

Pjevač i skladatelj šlagera, iz rodne Garešnice se, preko Bjelovara gdje je maturirao i Zagreba gdje je učio glazbu i ostvario prve nastupe, vinuo do svjetskih pozornica i diskografa, postavši najuspješniji interpret zabavne glazbe u zemlji i inozemstvu. Tome su svakako doprinijeli njegov ugodan bariton, uzorna dikcija i ozbiljan pristup interpretaciji.

Pobjednik je prvog domaćeg festivala zabavne glazbe, tadašnjeg Natječaja za najbolje plesne melodije 1953. u Zagrebu, sa skladbom Ta tvoja ruka mala, te prvog festivala u Opatiji s pjesmom Mala djevojčica (1958.) koju je otpjevao sa Zdenkom Vučković i bio apsolutni pobjednik prema glasovanju slušatelja svih jugoslavenskih radio postaja! Uspješno je radio prepjeve i svjetskih šlagera. Od 1949. do 1958. objavio je 62 velika singla i tri LP ploče. Snimio je prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ, za Jugoton, pod nazivom Pjeva vam Ivo Robić, a albume mu objavljuju i češki Supraphon, njemački Polydor i američki Laurie. Svjetski uspjeh postigao je 1960. pjesmom Sutra (Morgen) koja je zauzela visoka mjesta na svjetskim ljestvicama hitova, dosegla milijunsku nakladu i osigurala mu besmrtni nadimak 'Mister Morgen'. Nastavlja nizati međunarodne hitove i uspjehe, među kojima je i Fremde in der Nacht koju je 1966. u SAD-u, kao Strangers in the Night, preuzeo i proslavio Frank Sinatra.

Ta tvoja ruka mala, Serenada Opatiji, Jabuke i trešnje samo su neki od evergreena koji se još uvijek pamte na ovim prostorima, a mnoge je sam napisao: Srce, laku noć, Ja ću doć, Za tobom čeznem, Ne plači, Ko nježni cvijet i Samo jednom se ljubi. Preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. te do danas ostao najveće ime hrvatske glazbe u međunarodnim okvirima.

Jazz orkestar HRT-a provest će nas kroz njegovu ostavštinu uz gosta Danijela Čačiju koji gradi karijeru uspješnog i nagrađivanog jazz vokalista u europskim središtima. Danijel Čačija iza sebe ima priznanje za najboljeg mladog pjevača časopisa DownBeat (2013.), nagradu Porin za najbolji jazz album uz Jazz orkestar HGM-a (2014.) (i to album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima), te nominaciju za nagradu ECHO kao 'pjevač godine'. Rođen u Osijeku, školovao se za klasičnog pijanista na Konzervatoriju u Frankfurtu, a studij ga je potom odveo na Sveučilište u Grazu gdje je stekao diplomu tamošnjeg odsjeka za jazz. Nastupa s raznim jazz formacijama, među ostalim i s vlastitim kvartetom, a glazba Ive Robića zauzima posebno mjesto u njegovu izričaju.

Ulaznice su dostupne po cijeni od 6,50 EUR (48,97 kn) putem sustava ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Vijest preuzeta s https://glazba.hrt.hr/novosti/u-cast-ivi-robicu-100-obljetnica-rodenja-10546050 gdje se nalazi i popis djela koje će se izvoditi.