Koncert "Samo jednom se ljubi“ - sjećanje na Ivu Robića Datum objave: 27.02.2020.

Koncert "Samo jednom se ljubi“ - sjećanje na Ivu Robića

Opatija, Centar Gervais, petak 28.veljače 2020. u 20 sati

Povodom skorašnje 20. obljetnice smrti (9.3.2000. – 9.3.2020.) našeg legendarnog Ive Robića, pjevača i autora koji je tijekom života ostvario impresivnu domaću, ali i međunarodnu glazbenu karijeru, dvoranu Centra Gervais u Opatiji ovog će petka 28.veljače ispuniti zvuci nekih od najpoznatijih hitova legendarnog "Mister Morgena".

Hrvatska radiotelevizija u sklopu svog projekta Glazbeni dani HRT-a 2020. – Opatija, upravo u Robićevoj Opatiji organizira koncert "Samo jednom se ljubi" - sjećanje na Ivu Robića. Uz Jazz orkestar HRT-a i dirigenta Mirona Hausera, na ovom svečanom koncertu u dvorani Centra Gervais svirat će se i pjevati neki od najpoznatijih hitova, kojih se još i danas sjećamo: Samo jednom se ljubi, Tebi grade moj, Ta tvoja ruka mala, Zbog čega te volim, Golubovi, Jabuke i trešnje, Jesenska ruža, Stranci u noći, Sedamnaestogodišnjoj, Tiho plove moje čežnje, "8" Ching-Ching-Ching, More, Moje Jadransko more, Moja mala djevojčica, kao i neizostavni Morgen i Serenada Opatiji.

Ivo Robić bez sumnje je jedna od najznačajnijih osoba glazbenog života Hrvatske u drugoj polovici 20.stoljeća. Svojim je izuzetnim talentom, ugodnim glasom i nepogrešivim osjećajem za interpretaciju bio uzorom cijeloj generaciji vokalnih solista koja je stasala 50-tih i 60-tih godina.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima: PORIN za životno djelo (1997), Nagrade Grada Opatije za životno djelo (2002.g.), a 1993. Hrvatskog stijega za životno djelo i povelje HGU o proglašenju doživotnim počasnim predsjednikom.

Bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima koji i danas snimaju kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao.

Pjesme u čast Ive Robića uz Jazz orkestar HRT-a će izvoditi: Jacques, Marko Tolja, Goran Karan, Matija Cvek, Boris Štok, Gina Damjanović iz Detoura, Nika Turković, Šajeta i djevojčica Klara Srok, Ivana Srbljan, Gelatto Sisters i Ana Opačak. 

Najavljen je dolazak nekih od Robićevih glazbenih suradnika: Opatijski Suveniri (Duško Paro, Bebi Poščić, Branko Fućak) koji su 80-ih i 90-ih pratilli Robića na terasi Kvarner u Opatiji i brojnim turnejama. Betty Jurković - duet s Robićem na Opatiji 1959.g. – „Autobus Calypso“ (Lj.Kuntarić/ B.Chudoba)- 2.nagrada publike; 3.nagrada žirija/, Dubravko Majnarić – iz prvog Robićevog benda (60-ih) s terase Kvarner, Miro Ungar, kvartet 4 M.

Voditelj programa je Robert Ferlin.
Voditelj projekta Glazbeni dani HRT-a 2020. je Tomislav Štengl, redatelj Siniša Bulajić, a urednica Snježana Nožinić.

Izravni prijenos iz Centra Gervais u Opatiji možete pogledati u programu Hrvatske televizije (HTV1) i 2. programu Hrvatskog radija (HRA2), u petak 28. veljače u 20 sati.