Međunarodni dan jazza (30.4.) - poziv članstvu HGU-a Datum objave: 08.04.2019.

Međunarodni dan jazza (30.4.) - poziv članstvu HGU-a

Poštovani članovi i članice HGU-a, Hrvatska glazbena unija ove godine obilježava Međunarodni dan jazza, 30.4.!

U studenom 2011. godine Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je 30. travnja proglasila Međunarodnim danom jazza, kako bi istaknula jazz i njegovu ulogu povezivanja ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza diljem svijeta kako bi proslavili i upoznali jazz i njegove korijene, budućnost i utjecaj.

Ova univerzalna umjetnička forma prepoznata je kao promicateljica mira, dijaloga među kulturama, raznolikosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a da 30. travnja proglasi Međunarodnim danom jazza.

Kako bismo što bolje obilježili ovaj dan, HGU je pripremio programe u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Šibeniku i Požegi, od “live” koncerata jazz glazbe, edukativnih satova po školama, glazbenih radionica, radijskih i TV gostovanja pa do prigodnih zbivanja i puštanja glazbe s CD-a u lokalnim kafićima ili na otvorenim prostorima.

Ukoliko imate ideju kako da podržite ovu akciju te na bilo koji način promovirate jazz i Međunarodni dan jazza u svojoj lokalnoj zajednici ili mjestu, pozivamo sve zainteresirane članove da nas o tome obavijeste. HGU će na Vaš zahtjev dostaviti plakate, kao i ostali promidžbeni materijal za promociju Međunarodnog dana jazza.