Najavljujemo: Međunarodni dan jazza 30.4.2022. Datum objave: 29.04.2022.

Najavljujemo: Međunarodni dan jazza 30.4.2022.

Hrvatska glazbena unija i ove godine obilježava Međunarodni dan jazza, 30.4.2022.

Kao i svake godine, pripremili smo vrhunski glazbeni jazz program u nekoliko gradova. Programi će se sastojati od “live” koncerata jazz glazbe te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek i gradove Primorsko-goranske županije, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

U Zagrebu će ponajbolji hrvatski jazz glazbenici održati koncerte na Cvjetnom trgu, Bogovićevoj ulici kod sunca i na križanju Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta. Početak programa očekuje se u 10:30h. Nastupit će niz poznatih glazbenih imena, dobitnika prestižne Nagrade Status za umijeće muziciranja. Program za Zagreb pronađite ovdje.

Program u Splitu počinje u dvorani umjetničke akademije, s početkom u 10h. Na istom mjestu, s početkom u 18h, održati će se koncert jazz tria “We three”, a bogati glazbeni program završava koncertom Matije Dedića, kojeg će ugostiti Hrvatski dom Splitu, s početkom u 20h. Detaljan program za Split pronađite ovdje.

Osijek će "svirati" od 11h, na Trgu slobode i od 17h u Kulturnom centru Osijek, dok će Pula obilježiti dan jazza u sklopu manifestacije “Dođi u grad”, u parku grada Graza, s početkom od 14h. Više o programima: Osijek i Pula.

Program u Primorsko-goranskoj županiji počinje u Šilu na Krku od 11h, nastavlja se koncertom Elvisa Stanića u parku prirode Učka (12h), a od 16h će se svirati na lokaciji Riječka luka, Lukobran – molo Longo. Detaljan program Primorsko-goranska županija.

O samom Međunarodnom danu jazza:
U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; iskorjenjivanje diskriminacije; promicanje slobode izražavanja; promicanje ravnopravnosti spolova; i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena. Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.

https://jazzday.com

https://www.facebook.com/intljazzday