Nova, nezavisna novinarska glazbena nagrada - ELECTOR Datum objave: 10.12.2021.

Nova, nezavisna novinarska glazbena nagrada - ELECTOR

Hrvatska elektronička glazbena scena dobila je nezavisnu glazbenu novinarsku nagradu ELECTOR!

Hrvatska elektronička glazbena scena iz godine u godinu bilježi sve veći broj izdanja te uspjehe na regionalnoj, ali i svjetskoj glazbenoj sceni. Pokretanje godišnje nagrade za elektroničku glazbu, koja bi istu valorizirala te približila široj javnosti, činilo kao logičan slijed događaja. Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko Društvo Skladatelja, koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Nagrada će se dodijeliti u osam kategorija i to u kategorijama Albuma/kompilacije godine, Remiksa godine, New (S)Electora odnosno debitanta godine, Eventa godine, Techno singla godine, House singla godine i Bass singla godine. Također će biti nagrađen i DJ godine, kojeg će ususret dodjeli odabrati publika online glasovanjem.

Prvo izdanje nagrade ELECTOR održat će se u četvrtak 3. veljače 2022. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture, a žiri kojeg čine isključivo novinari koji prate elektroničku glazbenu scenu će u dva kruga prvo predložiti, a zatim odabrati najbolje od elektronske scene u godini na izmaku. Nominacije za ELECTOR organizatori će objaviti u drugom tjednu siječnja 2022. godine.

Zašto baš ELECTOR objasnili su i iz organizacije: "DJ sekcija HGU-a kao integralni i važan dio Hrvatske glazbene unije koja direktno i formalno zastupa interese hrvatske glazbene elektroničke zajednice uz potporu Hrvatskog društva skladatelja kao ravnopravnog partnera, mišljenja je i čvrstog stava da je stvorena jasna potreba za jednom nagradom koja osnažuje, povezuje i afirmira hrvatsku elektroničku scenu i konačno je stavlja tamo gdje joj je i mjesto – uz bok svim ostalim već odavno priznatim čimbenicima hrvatske glazbe", ističe Dražen Baljak, direktor nagrade Elector.

"Produkcija elektroničke glazbe u Hrvatskoj je posljednjih godina u stalnom porastu, stoga je nagrada posvećena tom segmentu glazbene scene apsolutno zaslužena, pa čak i logična. Tome u prilog ide i činjenica da elektronička glazba danas ''izvozi'' najveći broj izvođača na međunarodnu glazbenu scenu, a producenti iz domene elektroničke glazbe, na godišnjoj razini, objavljuju više glazbenih izdanja od ijednog drugog glazbenog pravca...", dodao je Arsen Pavešić, umjetnički direktor nagrade Elector.

Iskon koji je glavni sponzor glazbene nagrade Rock&Off, također je prepoznao važnost ove nagrade te je odlučio pružiti sponzorsku podršku Electoru.

"Iako unutar Rock&OFF-a već postoji kategorija Electro&Off izvođač godine, Elector bi mogao dati dodatnu potrebnu snagu našoj elektroničkoj glazbenoj sceni i zato smo rado podržali ovaj novi iskorak partnera. Također, otprije cijenimo rad i dosadašnja nastojanja svakog člana novog organizacijskog tima, zbog čega ne sumnjamo da će Electorom uspjeti dati dodatnu vidljivost kvalitetnim domaćim producentima i DJ-ima." – izjavila je Iskonova voditeljica odnosa s javnošću i sponzorstava Iva Vukšić.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici https://nagradaelector.hr/ ili na Facebook stranici nagrade ELECTOR.