Održan Međunarodni dan jazza - 30.4.2019. Datum objave: 02.05.2019.

Održan Međunarodni dan jazza - 30.4.2019.

Spektakularnim koncertom Jazz orkestra HRT-a na Trgu bana Josipa Jelačića, Hrvatska glazbena unija obilježila je ovogodišnji Međunarodni dan jazza.

U studenom 2011. godine Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je 30. travnja proglasila Međunarodnim danom jazza, kako bi istaknula jazz i njegovu ulogu povezivanja ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza diljem svijeta kako bi proslavili i upoznali jazz i njegove korijene, budućnost i utjecaj.

Uz potporu Ministarstva kulture, HRT-a, Turističke zajednice Grada Zagreba i Ureda za kulturu, Hrvatska je cijeli dan uživala u vrhunskim svirkama jazz glazbenika. Osim gradova u kojima HGU ima svoje Podružnice (Rijeka, Split, Pula, Osijek, Šibenik, Zagreb), koncertni programi su organizirani i u Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Zadru i Karlovcu.

U Zagrebu su oko 19h glazbenici krenuli u obilazak grada svirajući u Old time autićima i Pedicabovima. Istovremeno je s Kaptola krenuo posebni autobus u kojem su na krovu svirali jazz sekstet i Oridano Gypsy Jazz Band. 

Cijeli centar grada bio je obojan u šarene note jazz glazbe, što su prepoznali i građani koji su se okupili u velikom broju uživajući u programu. 

Oko 21h, krenuo je koncert Jazz orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Mirona Hausera. 

Kako je proslava Međunarodnog dana jazza izgledala u Zagrebu, pogledajte u fotogaleriji!